Любопитно Мистериозният Назарет - нови разкопки обясняват някои библейски разкази

...
Любопитно Мистериозният Назарет - нови разкопки обясняват някои библейски разкази
Коментари Харесай

Мистериозният Назарет - нови разкопки обясняват някои библейски разкази за Исус

Любопитно Мистериозният Назарет - нови разкопки изясняват някои древен разкази за Исус Изследване разкрива още от тайните на израелския град, в който се счита, че Исус е отгледан 15 април 2020, 09:48  Златистият гвенон е под опасност, какво вършат, с цел да го спасят?
Златистият гвенон е под опасност, какво вършат, с цел да го спасят?
 Насред COVID-19: Кендъл Дженър и Джъстин Бийбър взривиха обществените мрежи
Насред COVID-19: Кендъл Дженър и Джъстин Бийбър взривиха обществените мрежи
 Филип Киркоров разпродава облеклата и обувките си
Филип Киркоров разпродава облеклата и обувките си
 Как прекарват в изолираност три красиви, млади и известни БГ девойки – Симона, Дара Екимова и Мари Константин
Как прекарват в изолираност три красиви, млади и известни БГ девойки – Симона, Дара Екимова и Мари Константин
 Най-лошият табиет на всяка зодия по време на сантиментална среща
Най-лошият табиет на всяка зодия по време на сантиментална среща

" Откраднат живот " с признателност към медиците
 Животът на Елизабет II в сянката на ковид
Животът на Елизабет II в сянката на ковид
 Нубийският козирог - по какъв начин оцелява под жаркото пустинно слънце
Нубийският козирог - по какъв начин оцелява под жаркото пустинно слънце

ястото, където се счита, че Исус е отгледан, град Мазарет в актуален Израел, е обхванат в тайнственост. Ново проучване обаче разкрива още от тайните на града и доказателства, че към 70 година сл.н.е. хората на Назарет са отхвърлили римската просвета и даже са въстанали против империята.

Човекът, който откри Троя

Авторът на проучването открива, че по времето на Исус Назарет евентуално е бил много по-голям, в сравнение с се е предполагало.

Тези открития е допустимо да оказват помощ някои от историите за Исус, разказани в Библията, да бъдат обяснени.

Противопоставянето на хората в Назарет на римските културни практики и предмети е било в ослепителен контрастност със протичащото се в прилежащия град, наименуван Сепфорис, който приемал римската просвета, в това число и импортираните римски предмети.

Българката, разкрила пред света историята на София

"Културното разделяне може да е основало в действителност невидима преграда сред Назарет и Сепфорис ", изяснява създателя на проучването Кен Дарк (Ken Dark), шеф на Археологическия план Назарет, в неотдавна оповестената си книга за римския и византийския интервал на града "Roman-Period and Byzantine Nazareth and Its Hinterland " (Routledge, 2020).

Той открива, че жителите на Назарет може да се опълчили на Рим по време на протест през към 70 година сл.н.е., копаейки пещери като скривалище от римските бойци.
Мистериозният Назарет, в който Исус е бил отгледан  назарет  назарет  назарет  назарет
Това изцяло контрастира със Сепфорис, където монетите, изсечени по времето на протеста, свидетелстват, че е "град на мира ", където жителите не са се бунтували.

Изследването открива, че хората в и покрай Сепфорис са били подготвени да употребяват импортираните стилове на римските глинени съдове, до момента в който хората от и към Назарет се придържат към локалния жанр и са особени последователи на съдове от варовик, материал, считан за чист от юдейските религиозни закони по това време.

Египтолог развенча мита по какъв начин е изглеждала Клеопатра

Друга разлика е, че земеделците от Сепфорис употребявали тор от човешки изпражнения, макар че тази процедура е била неразрешена съгласно някои тълкования на античните юдейски религиозни закони, а земеделците от Назарет избягвали това.

Изглежда и за погребенията на покойниците в Назарет предпочитали така наречен гробници "кохим ", които са издялани в канара и входът е затиснат с огромен камък - сходно на тази, в която е заровен Исус съгласно Новия Завет. Този вид гробници са откривани и в други елементи на Израел и евентуално задачата е да се "покаже мощната юдейска принадлежност " на умрелия, изяснява Дарк в своята книга.

Дарк организира проучвания и разкопки в Назарет от доста години и работейки по това проучване, той преглежда предходна археологическа активност, осъществявана в Назарет от други археолози.

Какво повече можем да разберем за Исус

Дарк акцентира, че задачата на проучването не е да хвърли светлина върху Библията, само че резултатите може да оказват помощ да се обяснят някои от историите за Исус, разказани там.

Например, библейската история споделя, че макар че е израснал в Назарет, Исус не е бил добре признат, когато се върнал в родния си град, даже и от някои от роднините си.

Археологическите доказателства от Назарет, които демонстрират, че хората в региона отхвърлят мощно римските предмети, полезности и практики, определяйки ги за нечисти, може да са контрастирали с учениeто на Исус, счита Дарк.

"Посланието за всеобщо избавление, представяно от Исус може да е било спорно за локалните хора, които са търсели метод да основат културна граница сред себе си и римляните. Сравнението сред учението на Исус за религиозната непорочност и това, което археологическите доказателства сочат - че е било културното отношение на хората от Назарет, допуска, че локалните са виждали и това обучение в прорез със личните си показа за чисто и нечисто ", добавя Дарк.

Според библейските разкази, Исус е изразявал снизходително отношение към чистотата на ритуалите, най-малко що се отнася до храната, казвайки "Няма нищо отвън индивида, което, като влиза в него, може да го оскверни; само че тия неща, които излизат от него, те оскверняват индивида. " Но това се опълчва на откритията на Дарк и други археолози в Назарет, които допускат, че хората в града са имали прецизна интерпретация за това, което е чисто.

Колко огромен в действителност е бил Назарет

Според откритите структури е допустимо Назарет да е бил по-голям, в сравнение с се е считало преди.

"Откритите доказателства от активността на многочислени археолози през повече от един век демонстрира съществуването на структури на жилища, пространства за предпазване и скривалища в централен Назарет, датиращи от римския интервал ", изяснява Дарк в книгата си.

Има доказателства за земеделие, каменоделство и гробници, изрязани в скалите.

В предишното някои откриватели предполагали, че по времето на Исус Назарет е бил напълно малко селце. Археологическите остатъци, оценени от Дарк демонстрират обаче, че макар че не е бил огромен колкото Сепфорис, Назарет е бил по-голям, в сравнение с се е считало.

Проучванията на Дарк в Назарет не престават и следва издаването на още една книга по-късно тази година, в която ще бъдат разказани детайлно резултатите от съответен обект, прочут като женския манастир "Сестрите от Назарет ".

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР