Любопитно 300-годишната история за най-известния корабокрушенец На 25 април 1719г.

...
Любопитно 300-годишната история за най-известния корабокрушенец На 25 април 1719г.
Коментари Харесай

300-годишната история за най-известния корабокрушенец

Любопитно 300-годишната история за най-известния корабокрушенец На 25 април 1719г. за пръв път на бял свят излиза романът „ Робинзон Крузо ”  Ванеса Николова 25 април 2019, 10:42
литературата има класики, които всеки би трябвало да прочете най-малко един път в живота си.

„ Робинзон Крузо” сигурно е една от тях.

Романът на английския публицист Даниел Дефо е характерен представител на просвещенската литература, която от края на 17-ти до началото на 19-ти век кръстосва Европа и трансформира светогледа на другите общества.

Просвещението е един самобитен митинг на културната каста от обществото, която се обръща против открития максимализъм и насочва погледа си към науката, философията, смисъла на живота и безконечните въпроси на Вселената.

Просвещението, въпреки и показало се в културната среда, съумява да промени вековни режими в границите на Стария континент и е първата искра на появяването на демократичните идеали у хората.

„ Робинзон Крузо” бяга надалеч от политиката, само че споделя за вътрешните битки и трансформации във всеки един човек. Романът на Даниел Дефо приказва за един нравствен катарзис, осъзнаване на същински значимите неща в живота.

Романът за приключенията на обичания на генерации корабокрушенец отваря вратите към доста значими въпроси, които всеки човек би трябвало да си зададе.

Изганието на безлюдния остров не е наказване, а подарък от ориста и мотив за Робинзон да огледа не от вътрешната страна на открито, а извън във вътрешността, да се вгледа в душата си и да открие себе си още веднъж.

„ Никога не е прекомерно късно да помъдрееш”.

„ Интересно е по какъв начин страхът от заплахата е 10 хиляди пъти по-ужасяващ от самата опасност”.

„ Никога не можем да оценим същинското положение на обстановката, в която се намираме, до момента в който то не се утежни. И в никакъв случай не можем да оценим нещо, което имаме, до момента в който не го загубим”.

„ Разбира се, ние всички сме основани от някаква велика Сила, която е сътворила и земята, океаните, въздуха, небето”.

View this post on Instagram
A post shared by Ebru Gök Loğoğlu (@ebrulogoglu) on Feb 14, 2019 at 11:26pm PST

„ Робинзон Крузо” е оповестен за пръв път на 25 април 1719г.

А истинското заглавие, което му поставя Даниел Дефо е: „ Животът и невероятните завършения на моряка Робинзон Крузо, родом от Йорк, прекарал 28 години на необитаем остров край крайбрежията на Америка покрай устието на великата река Ориноко, откакто претърпява корабокрушение, в което умира целият екипаж и само той остава жив, дружно с роман за по-нататъшното му неизмеримо освобождение от пирати, разказани от него самия “.

По тематиката  Днес мъжете в Испания подаряват роза и книга на обичаната си Днес мъжете в Испания подаряват роза и книга на обичаната си  Двамата гении, които умряха в един и същи ден и година Двамата гении, които умряха в един и същи ден и година  Талантливата писателка, която се представяше за мъж Талантливата писателка, която се представяше за мъж  Любовта на един сръбски цар и неговата българска принцеса Любовта на един сръбски цар и неговата българска принцеса  Трагичната гибел на един популярен публицист Трагичната гибел на един популярен публицист  Книгите, които да прочетем през април Книгите, които да прочетем през април  Невиждано: Безплатната виртуална библиотека на Хърватия Невиждано: Безплатната виртуална библиотека на Хърватия

 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Автор: Ванеса Николова робинзон крузо даниел дефо Харесвате ли авантюристичен романи?
Да, доста

Да, само че не са ми обичани

Не, чета други литературни жанрове

Не, не обичам да чета

Зависи

Резултати
.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Не пропускай  <br> " />
"Видях го. Не спря на "Стоп "-а и ни блъсна "
 Арестуваха бащата на изоставеното в Пловдив бебе Арестуваха бащата на изоставеното в Пловдив бебе  <br> Олимпийска шампионка <strong> </strong> <br>
Олимпийска шампионка
 <br> Идеи за боядисване на яйцата, с които ще <strong> изненадате </strong> <br>
Идеи за боядисване на яйцата, с които ще изненадате
За дома  CashCredit  <p><strong>За забързани домакини</strong>: привички, с които да имате чиста къща</p> За забързани домакини: привички, с които да имате чиста къща  Свежи хрумвания за пресен дом Свежи хрумвания за пресен дом.box-CashCredit { margin: 50px 0; }.box-CashCredit img { width: 100%; height: auto; }.box-CashCredit.list-item:nth-child(1) { border-top: 0 none; }.box-CashCredit.box-content { border: 9px solid #316fa0; } Последни  Видеоигрите са по-вредни за девойки, потребни за момчета Видеоигрите са по-вредни за девойки, потребни за момчета  <p>На първо четене: Адвокатите няма да рапортуват на ДАНС</p> На първо четене: Адвокатите няма да рапортуват на ДАНС  <p><strong>300-годишната история</strong> за най-известния корабокрушенец&nbsp;&nbsp;</p> 300-годишната история за най-известния...  Лили Иванова Лили Иванова с изненадваща фотография за рождения си ден  Отмъстителите краят Борбата е безмилостно жестока в "Краят " на...  <p>Кънев: България е дребна, тъй като Борисов е дребен в Европа</p> Кънев: България е дребна, тъй като Борисов е дребен в Европа  <p>Поредните $700 млн. загуба за Tesla</p> Поредните $700 млн. загуба за Tesla  <p>Започва огромното пътешестване за Великден</p> Започва огромното пътешестване за Великден  Шри Ланка Нов гърмеж в Шри Ланка  <p>Какво време ни чака през почивните дни</p> Какво време ни чака през почивните дни  Марк Зукърбърг Въпреки свадите Фейсбук записва рекордни доходи  Володимир Зеленски имаше среща с Еманюел Макрон още преди изборите в Украйна Руски хумористи, измамили Еманюел Макрон  <p>Значението на боите, с които украсяваме великденските яйца&nbsp;</p> Значението на боите, с които украсяваме великденските...  <p>Какво да вършим с неизядената храна</p> Какво да вършим с неизядената храна  <p><strong>Велики четвъртък е</strong>! Какво повеляват традициите</p> Велики четвъртък е! Какво повеляват традициите  Арестуваха бащата на изоставеното в Пловдив бебе Арестуваха бащата на изоставеното в Пловдив бебе  Мъж умря пред болница, откакто е бил изписан Мъж умря пред болница, откакто е бил изписан  Доналд Тръмп Тръмп заплаши, в случай че има опит за импийчмънт  Емине Ахмед "Видях го. Не спря на "Стоп "-а и ни...  Миляна Велева Миляна Велева се причислява към екипа на Нова... Всичко от през днешния ден Виц на деня Японец споделя усещанията си от България: - Уж изостанала страна, а хората доста умни! Влезеш в тоалетна – по стените решавали уравнения: на всички места X, Y… Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Истории, които споделяте  Победа за България - Екологичен потенциал забрани двойния стандарт при храните Победа за България - Екологичен потенциал забрани двойния стандарт при храните  Актьорът, който умря 25 пъти на екрана , който на екрана  Българска художничка рисува смешната страна на майчинството  Борисов предлага на Франция да помогне за  Лидия Инджова: С корема на Донка несъмнено смъкнах някой различен кг  Най-кървавият атентат в българската история преди 94 години Водещи вести  Шри Ланка Нов гърмеж в Шри Ланка  <p>Кънев: България е дребна, тъй като Борисов е дребен в Европа</p> Кънев: България е дребна, тъй като Борисов е дребен в Европа  <p>Какво време ни чака през почивните дни</p> Какво време ни чака през почивните дни  <p>Започва огромното пътешестване за Великден</p> Започва огромното пътешестване за Великден  Володимир Зеленски имаше среща с Еманюел Макрон още преди изборите в Украйна Руски хумористи, измамили Еманюел Макрон  Лили Иванова Лили Иванова изненада със фотография на рождения си ден  <p>Какво да вършим с неизядената храна</p> Какво можем да създадем с неизядената храна  Отмъстителите краят Борбата е безмилостно жестока в " Краят " на една епоха  <p>Значението на боите, с които украсяваме великденските яйца&nbsp;</p> Значението на боите, с които украсяваме великденските яйца  <p>Поредните $700 млн. загуба за Tesla</p> За следващ път: $702 млн. загуба за Tesla за три месеца  Марк Зукърбърг Въпреки свадите Фейсбук записва рекордни приходи
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР