Любопитна изложба представя етнографският музей Етъра в Габрово. Експозицията е

...
Любопитна изложба представя етнографският музей Етъра в Габрово. Експозицията е
Коментари Харесай

Изложбата Мъжки времена в Етъра показва бита на мъжете през 19 и 20 век

Любопитна галерия показва етнографският музей " Етъра " в Габрово. Експозицията е наречена „ Мъжки времена " и демонстрира бита, облеклото, заниманията и усетите на нашите прародители, живели през 19 и 20 век. Сред показаните движимости огромен интерес провокира мъжката нощница от Габровско, употребена от деловия градски мъж, както и други, съвременни за времето си аксесоари.

Габрово

Изложбата показва 270 експоната и е ситуирана в 4 пространства, завършени като интериори на детска стая, бръснарница, адвокатска адвокатска фирма и ресторант.
Тихомир Църов - осведомително обслужване " Етъра ": Могат да се видят играчки от преди доста десетилетия, такива, каквито актуалните деца мъчно биха могли да се досетят.
В началото на предишния век бръснарницата имала статут на институция в живота на българския мъж. Там кипял плевел обществен живот - мъжете нищели политика, обсъждали новините в пресата, слушали радио и пиели кафе. Изключително влиятелно мъжете възприемали и адвокатската фирма.
Тихомир Църов: Кантората е адвокатска, могат да се видят пишеща машина от този интервал, телефон, и разнообразни химикалки.
Доста любопитна била и модата за мъже от това време. Спалното долни дрехи на мъжа изминава дълъг път до актуалните пижами. Прието било мъжете с състояние в обществото да употребяват нощница.
Румяна Денчева, организатор в музей " Етъра ": Първоначално нощниците били дълги, последователно минават през степента на гащеризон, който се шие от майката или в случай че е женен, от брачната половинка.
В експозицията посетителите могат да видят още каиши за бръснене, войнишки походни мивки, пенсне. Тези движимости и предмети потвърждават, че българинът постоянно е имал отношение към стила, модата и положителните маниери.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР