Любляна. Словенското правителство търси начин да мотивира пенсионерите да се

...
Любляна. Словенското правителство търси начин да мотивира пенсионерите да се
Коментари Харесай

„Макфакс“ : Словенското правителство търси начин да мотивира пенсионерите да се върнат на пазара на труда

Любляна. Словенското държавно управление търси метод да стимулира пенсионерите да се върнат на пазара на труда, предава македонската организация “Макфакс “ .
" Шокиран съм, когато споделят, че в Словения не си коства да се работи и скърбя, че предходното държавно управление не съумя да направи трудовото законодателство гъвкаво, съобщи министърът на стопанската система Здравко Почивалшек пред Словенската телеграфна организация, представен от Макфакс.
Той добави, че дефицитът на работна ръка в Словения, надлежно нуждата от работна мощ заради икономическия напредък през последните години, е един от главните фактори, заради което планувания растеж на Брутният вътрешен продукт следващата година може да падне под предстоящото.
Тази година в Словения са регистрирани 74 000 безработни, а министърът показва, че могат да бъдат наети най-малко 20 000 души, с промени в политиката на обществени помощи и компенсации за безработица.
Размерът на главните минимални разноски за живот в Словения тази година се прави оценка на 441 евро, тъй че размерът на помощите се е нараснал на 331 евро. От друга страна, минималната заплата за работа на цялостен работен ден, която получават повече от 10 хиляди души е 638 евро.
Тази разлика, съгласно оценките на някои работодатели, е дребна, по тази причина е част от популацията се записва като обществено слаби, вместо да работи, заради което са нужни мотивационни ограничения. Друг източник за в допълнение активиране на фрагменти на пазара на труда, съгласно оценките на Почивалшек се крие във възрастните, които към този момент са в пенсионна възраст, само че към момента способни за работа или имат знания в региона, в която са работили.
Министърът сподели, че Словения ще наема личен състав от чужбина и с изключение на служащите от територията на някогашна Югославия ще търси служащи от Грузия и Украйна.
Според последните данни в Словения има към 70 000 чужденци. Сред тях доминират тези от Босна и Херцеговина, към 40%, а не дребен брой с служащи има от Сърбия, Косово, Македония и Хърватия.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР