Любляна. Президентът на Словения Борут Пахор отхвърли идеята за промяна

Любляна. Президентът на Словения Борут Пахор отхвърли идеята за промяна ...

Борут Пахор: Не знам нищо за нон пейпъра, но съм против промяната на границите


Любляна. Президентът на Словения Борут Пахор отхвърли идеята за промяна на границите на страните от бившата СФРЮ и подчерта, че подкрепя разширяването на Европейския съюз със страните от Западните Балкани, предава македонската електронна медия „Плюс Инфо“.

На пресконференция Пахор увери, че не знае нищо за предполагаемия неофициален документ, изпратен от премиера Янез Янша до Брюксел.

„Защитавам тезата, че за ЕС би било най-добре да реши да включи всички страни от Западните Балкани в Съюза“, отбеляза президентът на Словения. Той оцени, че разширяването на ЕС е въпрос на време, а не само на политическа воля.

„Бавният темп на разширяване топи доверието в европейската перспектива в тези страни и последствията могат да бъдат укрепване на национализма и увеличаване на влиянието на трети страни“, предупреди Пахор, цитиран от словенския портал 24ur.

Той подчерта, че разширяването ще предотврати появата на опасни идеи за промяна на границите, на които, както подчерта, той категорично се противопоставя.

„Като президент на републиката посетих Босна и Херцеговина седем пъти. По време на последното посещение, нито преди, нито след това, не бях запознат с неофициални документи. Категорично се противопоставям на идеята за окончателно разпадане на Югославия и промяна на границите“, повтори Пахор.

Според него не е възможен мирен процес за промяна на границите в региона. „Бързият процес на интеграция на страните от Западните Балкани в евроатлантическите организации ще засили принципа на териториална цялост на страните, сигурността и стабилността на цяла Европа. Това са много чувствителни въпроси“, предупреди Пахор.

Превод и редакция: Тереза Герова

Източник: focus-news.net