Любителите на тънките мезета най-добре знаят, колко вкусни са домашно

...
Любителите на тънките мезета най-добре знаят, колко вкусни са домашно
Коментари Харесай

Какъв риск крият домашните мезета и луканки

Любителите на тънките мезета най-добре знаят, какъв брой вкусни са домашно приготвените луканки, пастърма и суджуци.
Консумацията на сурово месо, обаче крие опасности, припомнят медиците. Хапвайки си умерено луканки, суджуци и пастърми, можем да си докараме трихинелоза, сигнализират експерти, представени от Всеки ден.

Паразитите, виновни за неприятната болест, се срещат по дивите животни. Те обаче скоростно могат да се трансферират и върху домашните добичета, а оттова и в сухите мезета. И тъй като тези месни артикули не се подлагат на термична обработка, вредителите се озовават и в човешкото тяло.

Не единствено похапването на суджуци и луканки е притеснително.

Според специалистите деликатно би трябвало да се действа с кюфтета и кебапчета, защото те също могат да ни докарат неприятности, ако не са добре изпечени.

По думите на лекарите единственият метод да сме спокойни, че в тялото ни няма да попадне някоя от тези гадини, е да препичаме доста добре суровите месни артикули. Сред жителите на селата се носеше изказванието, че в случай че човек пийне повече ракия, нищо не би му се случило, даже да похапне проблематично месо.

Специалистите обаче са напълно на друго мнение по въпроса. Според тях, в случай че обещано месо е инфектирано, никакво количество от домашната ракия не би му помогнала.

Първите признаците на болестта доста припомнят на тези на грипа.

Ето за какво, когато хората почувстват гадене, обща изнемощялост, липса на вкус, намаляване или усетят, че имат зачервено гърло и висока температура, постоянно не знаят, че са пипнали трихинелоза.

Малко по малко болестта се усложнява и болният се снабдява с отоци към очите и кожни обриви. Започва да се усеща и напрежение в мускулите. В случай че не се вземат ограничения в точния момент, не е изключен и съдбовен край за заболялото лице.

Да се защитим от рисковите паразити въобще не е лека задача. Нужно е всяко месо да бъде проверявано от ветеринар, преди да бъде употребявано. Това обаче на процедура няма по какъв начин да стане. Ето за какво би трябвало доста да се внимава от какви търговци се купува месото.

Страната ни е преди всичко в Европейски Съюз по доказани случаи на болест. По въпроса не се вземат задоволително ограничения и нищо чудно тази зима случаите на наранени лица да са повече, считат месарите.

Най-добре феновете на „ вълчо мезе “ да заобикалят месо и месни артикули от нерегламентирани източници, а да имат доверие единствено на огромните търговски вериги с тествани салами.

Препоръчва се на ловците преди да употребяват месото, да го дадат за проучване. Същото важи и за домашните ферми.

БАБХ и НЦЗПБ могат да изследват домашните луканки и суджуци, само че би трябвало да се направи преди да стартират да се вършат, другояче би трябвало да се изхвърлят.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР