Любителите на салатите алармират, че марулите се продават по пазарите

...
Любителите на салатите алармират, че марулите се продават по пазарите
Коментари Харесай

Опасни марули с бактерии заляха пазарите

Любителите на салатите сигнализират, че марулите се продават по пазарите на цена сред лев и два, само че не имат никакво хранително качество.

 

У нас този тип зарзават се използва най-вече напролет и се пласира като 18 типа салати, към които спада и видът „ Айсберг “.

Въпреки желанието на търговците да залеят борсите и питателните вериги с многообразие от марули, търговията не върви. Повечето салати са цялостни с пясък, който не се отмива въпреки и след едночасово накисване във вода.

 

На други пък листата са проядени от листни въшки, които са видни даже с невъоръжено око, трети пък кътат в основата си дребни зелени гъсенички, които за два дни унищожават стоката. При 16 от листните зеленчуци, са открити колиформи, а при 11 – ешерихия коли. Единствено в салатата „ Айсберг “, която се продава опакована, не са открити нездравословни бактерии. Това сочат лабораторните разбори след сигнали, подадени от жители, които са се оплакали от дискомфорт в стомаха.

 

От занесените за лабораторни разбори марули станало ясно, че няма читаво листо, въпреки да са купени от разнообразни места. Тревожният резултат сочи, че пресните листни зеленчуци, са нечисти с бактерии в съвсем всички магазини и борси.

Като източник на колиформите се показват почвата и водата, с която се поливат.

Ешерихията пък идва от фекално замърсяване, което може да стане посредством внасяне на органична тор, нечисто съоръжение, погрешно предпазване и други фактори.

 

Съветът на специалистите е да не давате марули на дребни деца, да не купувате такива с избелели листа или загнили петна, както и такива, изцапани с пръст или с инсекти сред листата. Освен това е добре да капвате по няколко капки оцет във водата, в която киснете листата, с цел да отмиете нитратите и бактериите. За по-голяма сигурност, прибавете и няколко капки кислородна вода 1%. След това изплакнете щедро.

Инфо: Уикенд

Тагове: марули опасни бактерии Ешерихия коли колиформи зелена салата нитрати бактерии
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР