Любителите на кучета вече знаят, че дребните породи са по-дълголетни

...
Любителите на кучета вече знаят, че дребните породи са по-дълголетни
Коментари Харесай

Защо дребните породи кучета живеят по-дълго?

Любителите на кучета към този момент знаят, че дребните породи са по-дълголетни от огромните. Този факт буди любознание и е причина за проучвания върху живота на кучетата, само че към момента данните не са толкоз безапелационни. Това е причина и за разнообразни теории по отношение на кучешката дълголетност.

Интересен факт за смятането на кучешките години, който би трябвало да се спомене е, че когато кучето навърши 1 година, то развиването му дава отговор на човешкото на възраст 15 години. След 2 години развиването му дава отговор на още 9 при индивида. След това стареенето при животното се дефинира от възрастта и размера на кучето.

И по този начин, дано забележим кои са факторите, поради които дребните породи кучета живеят по-дълго?

Влиянието на размера на кучето за стареенето му

При бозайниците, колкото по-голям е размерът, толкоз са по-дълголетни по формулировка, само че в действителност в границите на типа по-дребният размер е обвързван с по-дълъг живот и по-бавен развой на стареене. Големите четириноги стареят с по-бързи темпове, а също така по-често развиват заболявания, които са животожастрашаващи и приключват с ранна гибел, като ракът. Бързият напредък и антинормалният напредък на клетките се счита за основа за раковите болести.

След изследвания е открито, че дребните породи кучета живеят приблизително 14, 95 години, а приблизително огромните - 13, 86 години. Най-къс е този междинен живот при едрите кучета - 13, 38 години. Размерът на тялото се оказва най-важният фактор за продължителността на живота при кучетата.

Влияние на тежестта на кучата за стареенето му

Кучетата с наднормено тегло са по-склонни от насърчаване на тежки кучешки болести и оттова за по-ранна гибел. Твърде тежките домашни любимци доста по-често имат проблеми с дишането, сърцето и обмяната. Това утежнява качеството на живота им и понижава неговата дълготрайност.

 Кучета

Начини да се удължи живота на кучето

Може да се помогне на домашния любим да живее по-дълго. Нужни са добре познати практики за удължение на кучешкия живот:

- Здравословна диета

- Насърчаване на здравословното тегло

- Възможност за физически извършения, подобаващи за кучето

- Подходяща здравна и стоматологична грижа

- Опазване на домашния любим от вероятни инциденти

- Обграждане на кучето с обич и внимание

Доказано опитно е, че едрите породи кучета се развиват по-бързо физически, само че поражда въпросът дали е същото и с когнитивното им развиване и надлежно дали по-бързо настава спадът в познавателните им качества.

Истината е, че без значение от размера и продължителността на живота всички четириноги се развиват когнитивно с идентична скорост и надлежно спадовете в познавателните им качества са идентични.

Вижте кои са дребните породи кучета.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР