Любителите на джаз музиката в България го познават. Почти няма

...
Любителите на джаз музиката в България го познават. Почти няма
Коментари Харесай

Евгени Димитров, който слуша джаз през обектива си

Любителите на джаз музиката в България го познават. Почти няма клубно присъединяване, от което Евгени Димитров да липсва. Намира се на разнообразни места в публиката, движи се бързо и тъкмо, когато го забележиш и решиш да му помахаш… той към този момент е в другата част на залата. Всъщност, Евгени не е просто слушател на джаз. Той е фотограф, а обективът му е запечатвал нееднократно множеството български и чуджестранни джаз звезди, имали участия в Бълагрия.

Преди дни Димитров откри изложбата си Big Jazz Photos в столичния Dada Bar.

Там феновете на джаза (и на фотографията) могат да видят седем знакови авторски фрагмента на американски и европейски музиканти от джазовата сбирка на фоторепортера. Публиката ще види моменти от осъществяванията на Ал Жиро, Били Кобъм, Еди Харис, Джеймс Браун, Бети Картър, Ал ди Меола, Ранди Брекър. Експонатите са първи отпечатък на канава с подрамка, в най-високото софтуерно осъществяване.
 Част от експозицията в Dada bar
“Тази концепция по никакъв начин не е нова ”, споделя Димитров пред Свободна Европа. И изяснява, че част от фотосите му към този момент са излагани. Той споделя, че снима джаз концерти от 1992 година, а първата си галерия с сходна устременост прави шест години по-късно.

В делника си Евгени е… фотограф. Той е създател на фотоагенцията “БулФото ”.

“Работя си заниманието, мъчно разграничавам едното от другото ”, споделя той в отговор на въпрос не се ли изморява, когато денем снима, а за вечерната си отмора прави същото още веднъж.

“За мен е еднообразно развлечение дали ще изловя някой от народните представители да си рови в носа по време на съвещанията на Народното събрание или ще фотографирам вечер за наслаждение “, споделя фотографът, съгласно който работата и заниманието ти да са едно и също занятие в действителност е преимущество.

А на въпрос по какъв начин избира заниманието си и за какво снима тъкмо джаз, Евгени изяснява плътно: това е обичаната му музика, а джазмените са доста подобаващи за снимане. “Джазовите музиканти физически се показват по доста по-красив метод. Те нямат потребност от пайети и лъскавотийка, с цел да бъдат забавни ”, споделя фотографът.

За себе си Димитров прецизира, че снимането му оказва помощ да чува джаза по-добре. “През очите съумявам да слушам по-добре музиката ”, споделя той и добавя: “слушайки пък съумявам да уловя по-добре момента ”.

Евгени Димитров е на 51 години. Роден е през 1970 година в Пловдив, пораства в Плевен и в последна сметка живее в София. Завършва публицистика и споделя, че постоянно е съчетавал писането и снимането. Работил е във вестниците “Континент ”, “Новинар ” и “Кеш ”. След като основава организация, “БулФото ” това е главното му занятие.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР