Лятото и началото на есента минаха в жизнерадостен оптимизъм за

...
Лятото и началото на есента минаха в жизнерадостен оптимизъм за
Коментари Харесай

Кредитите и лихвите: дойде ли повратната точка?

Лятото и началото на есента минаха в жизнеспособен оптимизъм за идната динамичност на имотния пазар, достъпа до заем и лихвените равнища. Той бе подхранван от неналичието на смяна в данните за основни парични и банкови индикатори. Безспорно, трансмисията на решенията на паричната политика на огромните централни банки лишава време, а и постоянно би трябвало да отчитаме характерните условия в страната – в това число податливост към икономисване, желания към банкови депозити, равнище на ликвидност, фискална политика.

Независимо от всичко това, България няма по какъв начин да остане „ настрана “ от световната смяна на паричните условия. Последните данни на Българска народна банка към този момент дават индикация за това:
Лихвите по заеми и депозити за семействата се отместиха минимално нагоре, въпреки и с десета от процентния пункт. Нивото на лихвите по депозитите е значимо, защото е употребено от доста банки като основа на формулата за установяване на променливите лихви по дълготрайните ипотечни заеми. От своя страна, след повече от 13 години на резистентен спад – след достигнатия пик през лятото на 2009 година – лихвите по жилищните заеми означават леко покачване. Същото, прочее, се случва и с разноските по обслужване на заемите за ползване.Самото кредитиране забавя своя ритъм на напредък. След като в продължение на месеци годишният напредък на общия размер на отпуснатите жилищни заеми за семействата надвишава 18%, през октомври темпът леко спада до 17,9%. Също минимално се забавя и растежът на годишна база на потребителския заем – от 13,9% до 13,8%. Кредитът за нефинансови предприятия в това време забавя годишния си напредък си от 11,4% до 10,4%.
Тези промени може да наподобяват незначителни и в друга обстановка евентуално нямаше да заслужават внимание. В сегашния подтекст обаче – рекордна инфлация от четири десетилетия и ясни поръчки на централните банки за стягане на паричната политика забележимото ѝ изкривяване – би трябвало да ги посрещаме като сигнал, че изискванията за финансиране обръщат посоката след повече от шест години на кредитна агресия.

Източник: Институт за пазарна стопанска система

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинПоследниНай-четениФинанси 100 Кредитите и лихвите: пристигна ли повратната точка? Политика 312 Европейски Съюз изисква бърза реакция на пакета зелени дотации на Джо Байдън Политика 584 Германия обмисля да прати „ Патриот “-и в Украйна Накратко 1044 Вечерни вести: Недостъпни жилища в София; Тунел под Петрохан на концесия Любопитно 9084 Незабравимо жп странствуване: Една нощ с експреса Истанбул – София Бюджет и финанси 6336 Социалната комисия одобри пенсиите да се подвигат по ново „ швейцарско предписание “ Компании 5882 Компанията майка на Vivacom получи ESG премия за зелената си тактика Компании 4235 Първата българска платформа за наемане на играчки Всички новиниОще от ФинансиВиж всички

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР