Лятото дойде и хората масово се юрнаха на сладоледите. Това

...
Лятото дойде и хората масово се юрнаха на сладоледите. Това
Коментари Харесай

Внимавайте! Любимият сладолед е развъдник на бактерии

Лятото пристигна и хората всеобщо се юрнаха на сладоледите. Това пък накара контролни органи и специалисти да стартират да наблюдават качеството на обичания летен десерт.

През идващите месеци инспекторите от Агенцията по храните ще наблюдават безвредни ли са продуктите, които ни оферират в курортите. Традиционно инспекции ще има и на производителите и търговците на сладолед.

Според специалистът по биология на храните Сергей Иванов, макар ниските температури, при които се съхранява, сладоледът бързо може да се трансформира в рискова храна. Затова когато купуваме насипен сладолед би трябвало да внимаваме дали лъжичките за консумация са настрана опаковани и дали всеки тип сладолед има обособена лъжица за загребване. Още по-рисково е, в случай че сладоледът се продава навън. Тези сергии нормално са на улици, където минават доста хора и се подвига прахуляк.

Сладоледът има и други отрицателни страни. Продуктът съдържа съсредоточени мазнини, протеини и въглехидрати които са идеална среда за развиването на разнообразни микроорганизми.

На доктрина ниската негативна температура при която се съхранява сладоледът би трябвало да стопира растежа на бактериите. За страдание това не е задоволително. В летните жеги, в обектите за продажба на насипен сладолед постоянно ниско-температурния режим не се съблюдава, а непрекъснатото нарушаване на обикновени хигиенични правила води до замърсяване с бактерии.

Повечето са безобидни, само че има и типове които могат да съставляват значителен проблем за здравето на хората. От интерес са колиформите, които са общ знак за пропуски в хигиената и Escherichia coli. Този тип микробиологични разбори са общоприети и най-често употребявани за тестване на храните. Присъствието на E. coli и колиформи е удостоверение за замърсяване на продукта, както и сигнал за нараснал риск за съществуване и на други, постоянно по-опасни инфекциозни причинители.

В Съединени американски щати за последните 10 години се открити 25 епидемии свързани с потреблението на сладолед.

Заболелите хора са над 250, а смъртните случаи са 5, в това число един породен от шига токсин продуциращ вариант на Escherichia coli. За страдание в България липсва статистика както и каквито и да е било проучвания на хигиената на сладоледите.

Изследвания на потребителски организации нееднократно са доказвали горепосочените проблеми при потреблението на сладолед, тъй че подхождайте деликатно към летния десерт!
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР