Лятно кино на Речна гара в Русе, исторически изложби, музикални ...

Русе в бъдеще време/>


Лятно кино на Речна гара в Русе, исторически изложби, музикални събития, открити уроци по рисуване и суинг танци, бордгейм състезания, изработване на къщи за птици - звучи ли това като далечно или близко бъдеще? Или напомня за нещо отминало? Фестивалът "Реките на града" излиза от София и се насочва към Русе, за да превърне това в реалност дори и само за няколко дни с помощта на местни активисти и организации.
От реките на София към реките на Русе
Зад поредицата събития "Реките на града" стои организацията "Колективът", която поставя началото си в средата на 2020 г. и обединява архитекти, експерти, активни по темите за градската среда и развитие граждани. Миналата година "Колективът" организира събитие на Перловската река, а което допълнително развива идеите им за архитектурни места, градски забавления, сътрудничества с културни организации и брандове.

Паралелно с проекта на Лъвов мост в София през последните месеци "Колективът" е фокусиран и върху възстановяване на връзката между Русе и Дунава - в началото на септември фестивалът стъпи и на Речна гара с културна програма, вдъхновена от идеите на местни ученици. И все пак доколко тази връзка е наистина изгубена? Екипът иска да превърне Речна гара и крайбрежната зона в града отново в социални и активни места.

Идеите им всъщност са до голяма степен свързани с определена традиция. "В световен мащаб реките дават началото на града, а сега като че ли градовете са обърнати на другата страна", казва ландшафтният архитект Мартин Янков от "Колективът". "Речна гара е била от портите на страната за внос на култура и стоки, основна транспортна артерия. Вижда се как градоустройството преди е било организирано около нея - има пет улици, които се спускат към гарата, а сега те пустеят също като зелените площи наоколо и старите къщи."

Според Мартин, вместо Дунав да е обединяващ фактор за градовете в региона, сега влиянието му е някак разкъсано, а това води и до все по-редки контакти с градовете и страните отвъд реката.
Източник: Колективът Учениците - новите експертиВ процеса те първо се свързват с общината и кмета на Русе, от които имат позитивни впечатления, после към училищата и учениците, влизат и в диалог с културните организации в града. В поредицата от разговори те разбират, че хората в града не са толкова фрустрирани от ограничените кариерни възможности, колкото от това, че има малко какво да правят отвъд работния или учебния ден. "А дори и да не харесват тази реалност, не чувстват, че могат да променят нещо." Градове Русе Капитал Градове е поредица, изследваща постиженията и проблемите на бизнеса в регионите на България.
"Колективът" се насочва към идеите на учениците от няколко русенски училища - професионална гимназия по облекло "Недка Иван Лазарова", гимназия по дървообработване и вътрешна архитектура "Йосиф Вондрак", гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Пеньо Пенев" и училището по изкуства "Веселин Стоянов".

След като в началото децата не са сигурни с какво могат допринесат, те постепенно започват да участват пълноценно в процеса. "Това, което учениците предлагат, по нищо не се различава от това, което експерти са казвали през годините - повече места за спорт и култура, повече грижа за природата, повече озеленяване."
Източник: Колективът
Важен фактор в комуникацията е било учениците да разберат, че могат свободно да говорят, а не се очаква от тях да влизат в клишета или да се чувстват все едно са на изпит. "Разговаряхме какво означава това място за тях, къде обичат да ходят. Има едно общо усещане, че за добро или лошо много бавно се променят нещата в Русе, рядко се появява нещо по-различно, което да ги провокира към действия", казва Ани Коджабашева, която е родена в Русе, а впоследствие учи в Американския колеж в София и следва в САЩ. "Когато разбраха, че не им натрапваме нещо и не сме част от учебна програма, те се отпуснаха. Останахме с впечатление, че те искат една по-малко консервативна среда, имат нужда от по-свободно изразяване."
Източник: Колективът

Източник: capital.bg