Лурд е малък град, разположен в югозападната част на Франция,

...
Лурд е малък град, разположен в югозападната част на Франция,
Коментари Харесай

В този град се намира светилището, където се случват чудеса

Лурд е дребен град, ситуиран в югозападната част на Франция, в подножието на Южните Пиринеи. Всяка година милиони поклонници идват в града, с цел да посетят едно от най-големите светилища на Света Богородица в Европа. Тук през 1858 година Дева Мария се явява на скромното момиче Бернадета.
Бернадета Субиро е родена в оскъдно семейство на 7 януари 1844 година в селце край френския град Лурд. Баща ѝ е мелничар, а майка ѝ – перачка. Бернадета е най-голямата от пет деца. Живеят в такава потребност, че на 12 години девойката е принудена да стане прислужничка, без да получи никакво обучение.

На 11 февруари 1858 година Бернадета отива със сестра си и с приятелката си за съчки в гората. Изведнъж чува лек звук и вижда, че намиращата се наоколо пещера Масабиел е огряна от нежна светлина, а шипковият шубрак до входа се клати, като че ли полюшван от вятъра. В осветената пещера пред девойката се появява „ нещо бяло, наподобяващо на млада жена” - другите две девойки обаче нищо не виждат.
Пещера, копие на тази във френския град Лурд, е открита през 2012 година в пловдивското село Житница, което е един от католическите центрове в България. Това е 23-то копие на пещерата в света и първото в Източна Европа.

През идната половин година „ бялата госпожица” се появява на Бернадета още 17 пъти. По време на 11 от явяванията тя не споделя нищо, по-късно приканва към смирение и молитва и споделя на мястото да бъде издигнат параклис.След няколко настойчиви молби на Бернадета да назове името си най-сетне „ госпожицата” споделя: „ Аз съм Непорочното зачатие”. Този отговор обърква локалния духовник, на който се изповядва Бернадета: необразованото момиче, което не познава даже катехизиса, не би могло да знае, че четири години по-рано папа Пий ІХ прогласява догмата за Непорочното зачатие на Дева Мария.


„ Госпожицата” споделя на Бернадета да изкопае в ъгъла на пещерата ямка, от която бликва изворче с лечебна вода. През 1868 година Бернадета постъпва в манастира в Невер, където се грижи за заболели и умиращи хора. На 16 април 1879 година Мария Бернарда умира от туберкулоза единствено на 35-годишна възраст. На 19 април тя е заровена в дъбов ковчег. Недокоснатото и от гибелта тяло се съхранява в стъклен саркофаг в манастира „ Св.Жилдар “ в Невер.


През 1862 година католическата черква признава явяванията на Девата в Лурд и първите чудодейни изцеления за същински. Тя изкупува 52 хектара към пещерата и наема служащи да изместят течението на реката, с цел да се обезпечи задоволително място за поклонниците пред скалната ниша.

Милиони поклонници са посетили мястото, получавайки духовно и физическо изцерение.През февруари 2018 година във Франция публично от Църквата бе прието 70-то знамение в Лурд. 79-годишната през днешния ден францисканка Бернадет Морио е била излекувана през 2008 година от парализа след поклонение в Лурд. Преди това повече от двадесет години тя не можела да върви.

Излекуванията във френското градче подлежат на изследване от здравна комисия. В Лурд са станали повече от 30 000 изцерения, които не могат да бъдат обяснени. Официално приетите от Църквата чудеса са 70.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР