Луксозната атмосфера в бутиковия хотел Villa Casa Casuarina на Оушън

...
Коментари Харесай

Моят дом е моето изкуство

Луксозната атмосфера в бутиковия хотел Villa Casa Casuarina на " Оушън драйв " 1116, най-известния бул. в Маями, е мощно въодушевена от класическата архитектура и хармония. В зрелищния открит басейн древногръцкият господ на морето Посейдон е изобразен с мозайки от 24-каратово злато. Мраморните скулптури на древноримския господ на морето Нептун и на горгона Медуза в градината, изобилието от ротонди, фонтани и фрески, благосъстоянието на прасковени, виолетови и небесносини тонове в декорите са съчетани с барокови и модерни детайли. Цените за престой в някой от десетте жилището са сред шестстотин и две хиляди евро на нощ.

Тази атмосфера в доста огромна степен е достоверно отражение на персоналното разбиране за дом на италианския фешън дизайнер Джани Версаче (1946 - 1997). Той купува запуснатата постройка през 1992 година и се нанася да живее там след траял три години ремонт за милиони. В имението Версаче превъплъщава своята пристрастеност по лукса, екстравагантността и античните култури на Средиземноморието, трансформирали се също в най-емблематичния претекст на неговата фешън империя. Дизайнерът е погубен пред имението си в Маями през 1997 година Много от персоналните му движимости са продадени на търг през 2001 година Палацото сменя няколко притежатели, а от 2015 година работи като хотел.

Сега тогавашният дом на Версаче е включен в книгата Life Meets Art: Inside the Homes of the World`s Most Creative People, издадена от Phaidon (цена 50 евро). Вдъхновяваща сбирка от изключителните персонални пространства на двеста и петдесет от най-креативните хора от предишното и сегашното. Сред огромния брой художници, писатели, поети, фешън дизайнери, архитекти и други хора на изкуството откриваме имената на създатели от съвсем всички области, измежду които Чарли Чаплин, Юбер дьо Живанши, Заха Хадид, Джими Хендрикс, Моби, Лучано Павароти, Елвис, Александър Пушкин.

" Повечето хора въобще не бяхме готови за много дълго продължаващия интервал, в който се намираме в резултат на COVID-19. Заклещени в нашите небрежно пригодени домашни офиси, няма по какъв начин да не гледаме на показаните в книгата интериори с известна доза злоба ", споделят от издателството. Домовете са показани с една до няколко фотоси и къса история. Включени са описи по локация, по изобретателна дисциплинираност на живелите в тях хора. Някои от тях са превърнати в музеи, други са частна благосъстоятелност.

Зад този " вълнуващ взор в домовете на някои от най-великите създатели в историята " стои американският проектант Сам Любел, помощник на The Architect`s Newspaper, New York Times и Los Angeles Times и създател на 10 книги за архитектура. Докато работи по книгата, той открива по какъв начин постоянно персоналните пространства взаимодействат със своите жители в двете посоки . Домовете въздействат върху работата на създателите, а те от своя страна трансформират и оформят пространството към себе си.
Villa Santo Sospir в Сен-Жан-Кап-Фера, дом на френския стихотворец, художник и режисьор Жан Кокто (1889 - 1963) Фотограф: Marina Melia, Courtesy of Villa Santo Sospir © DACS/Comité Cocteau
Много от историите на писателката Агата Кристи, измежду които " Безумието на мъртвеца " и " Пет дребни прасенца " да вземем за пример, се развиват в близо до дома ѝ обграждане. Някои от парфюмите на Кристиан Диор са родени от опити с цветя и есенции в личната му градина във Френския прованс. А един от най-великите импресионисти, Клод Моне, благодарение на своите градинари отглежда водните лилии, трансформирали се в един от най-известните му сюжети. Писателят Виктор Юго се оказва също ловък интериорен дизайнер и занаятчия на мебели. Артисти като Фрида Кало и изключително сюрреалистите Салвадор Дали и Ники дьо Сен Фал трансформират домовете си в продължение на своето творчество.
Домът на английския фешън дизайнер Александър Маккуин (1969 - 2010) в Лондон Фотограф: Grant Frazer Капитал - брой 14
Писателите постоянно избират малко пространство за усамотение, в множеството случаи с панорама на открито. Художниците разумно отдават най-голямо значение на влизащата естествена светлина. Архитектите в най-голяма степен разпростират въображението си и оформят дома си в унисон със своята креативна визия.

Според създателя някои от интериорите пресъздават доста тъкмо същинската персона на своите притежатели. Villa Casa Casuarina е място, което " доста се доближава до достоверния живот на самия Джани Версаче ". Същото се отнася за дома на Карл Лагерфелд. От друга страна, Любел е много сюрпризиран от " прекомерно скромния интериор " във вилата на френско-швейцарския проектант Льо Корбюзие на Френската ривиера.
Домът на Грейс Кодингтън (р. 1941) в Лонг Айлънд, Ню Йорк Фотограф: Eric Boman
Сред домовете на по-съвременни актьори е на дългогодишната креативна редакторка на Vogue Грейс Кодингтън и нейния сътрудник, френският стилист Дидие Малиж, в Лонг Айлънд, в Ню Йорк. Стените са изпълнени с сбирката ѝ от фотоси на известни фотографи, с които е работила, както и с доста рамкирани персонални известия сред Грейс и Дидие. Декорът е съзнателно безпристрастен и въздържан, с цел да разреши на изобилието от предмети и произведения да диша.
La Voile в Кап Фера, Франция, дом на Норман Фостър (2002 - 2006) Фотограф: Neil Young/Foster + Partners
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР