Луксозен албум-монография и сайт на емблематичната пловдивска група РъБ ще

...
Луксозен албум-монография и сайт на емблематичната пловдивска група РъБ ще
Коментари Харесай

Представят луксозен албум-монография на емблематичната пловдивска група РъБ

Луксозен албум-монография и уебсайт на емблематичната пловдивска група РъБ ще бъдат показани през днешния ден от17.00 часа в Дом на културата „ Борис Христов “.

Формирана в Пловдив още при започване на бурната 1989-а, група РъБ оставя дълбока следа в историята като една от най-силните прояви на българското концептуално изкуство от 90-те години. Членове на групата са пловдивските художници Албена Михайлова,Румен Жеков, Димитър Келбечев, Димитър Митовски, Емил Миразчиев, Ивайло Григоров,Игор Будников,Кольо Карамфилов, Надя Генова, Павел Алберт, Моника Роменска и Венета Маринова.

Изложбите, акциите и пърформансите на група РъБ събираха цялата художествена общественост и трансфораха Пловдив в самобитна столица на концептуалното и политическо изкуство. Въпреки нейния принос и въздействие в сцената на актуалните образни изкуства, явлението „ Ръб “ до момента остава маргинализирано в наложилите се разкази за актуалното изкуство в България. В последвалите разкази за модерно изкуство, писани от гледната точка на столичната сцена, за групата постоянно липсва детайлизирана препоръка.

„ С актуалната монография-каталог и уебсайт демонстрираме приносът на „ Ръб “ в публичното пространство, като се осмисли и оцени наличието на групата в политическата, обществена и културна история на града и на страната. Публикацията събира голям брой съществуващи архивни, документални и образни материали, както и проучвателен текст. Целта на плана е да показа на публиката историята на града и на актуалното изкуство през призмата на „ Ръб “ посредством богат архивен, образен и текстови материал. Резултат на сериозна изследователска работа, монографията разгласява архивни текстове на изкуствоведи и теоретици, които са имали водеща роля в осмислянето и интерпретацията на активността на групата, като Живка Валявичарска -основен откривател на групата, Димитър Грозданов, Диана Попова “, описа Емил Миразчиев,член на групата.

Гости на формалното показване ще са доста създатели,приятели и съидейници, представители на институциите.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР