Лукойл трябва да работи, да произвежда евтини горива и да

...
Лукойл трябва да работи, да произвежда евтини горива и да
Коментари Харесай




„Лукойл” трябва да работи, да произвежда евтини горива и да си плаща данъците, а ние да

„ Лукойл ” би трябвало да работи, да създава евтини горива и да си заплаща налозите, а ние да използваме тези свръхпечалби, които събираме, с цел да подкрепяме промишлеността и потребителите. Целта на държавното управление е горивата да са налични, само че Народното събрание взема решение дали да има отстъпки. Това съобщи в студиото на „ Събуди се ” по Нова тв министърът на енергетиката Росен Христов.

По думите му страната се пробва световно да намали цените на газ и на ток. „ Паралелно с това има създадена система за отплата за небитовите консуматори. Битовите консуматори са на контролирания пазар. За небитовите клиенти в Народно събрание променихме системата за обезщетения, а в този момент следва и нова. Правим всичко допустимо цените да са търпими, само че няма вид да ги върнем до равнищата от преди рецесията “.

На въпрос има ли опция да се откри механизъм, който да подкрепя съответно небитовите консуматори, защото съгласно МФ някои компании имат съществени облаги точно поради обезщетенията. „ Това е проблем, който идентифицирахме и ние. Но за жалост, с цел да има помощ, тя или би трябвало да е идентична за всички, или да няма изобщо такава. Таргетирано подкрепяне се смята за държавна помощ и се изисква утвърждение от Европейска комисия. Моето мнение е, че би трябвало да има някаква форма на диверсификация. Опитваме се да привържем обезщетенията за небитовите консуматори към условията на последната инструкция на Европейски Съюз за вложенията във възобновими източници, енергийна успеваемост и понижаване на потреблението в пиковите часове ”.

По думите му по този начин ще се диверсифицират обезщетенията, само че няма опция по финансов индикатор да се избират компаниите, които да бъдат обезщетени.

Той разяснява и какво ще се случи с цената на бензина, когато в понеделник влезе изключението за България за съветския нефт. „ Не чакам някаква сериозна смяна. За момента дерогацията, която приехме и с решение на Министерски съвет влиза в действие от 5 декември, ще ни разреши за някакъв интервал да задържим актуалното действие на рафинерията. Нашата концепция в никакъв случай не е била да изнасяме гориво. Идеята е да задоволяваме вътрешния пазар. И както се вижда досега без никакви ограничавания българският пазар е удовлетворен напълно с горива и те са на най-ниска цена от цяла Европа. Въпросът е, че това е краткотрайна обстановка ”, уточни енергийният министър.

Христов акцентира, че интензивно се работи по съществено решение на казуса. „ Това е обновяване на плана за петролопровод Александруполис – Бургас. Това ще даде опция да зареждаме рафинерията с неруски газ по един доста директен път ”, съобщи той. И добави: „ Ние успяхме с договаряния да убедим „ Лукойл “, че е по-добре да си заплащат налозите в България. Тоест да си пренесат дейната активност у нас. Показахме им преимуществата да заплащат налози у нас. Това в този момент е реалност, а с цел да се случи – това значи рафинерията да работи и да има доставки на горива на допустими цени. Европейски Съюз сега купува петролни артикули с съветски генезис от Турция ”, сподели Христов.

„ Ние пазиме напълно националния интерес. Тази дерогация е дадена, не поради една частна компания, а с цел да може България да създава нефтопродукти и да задоволяваме вътрешния пазар. И това, което вършим е да държим тази рафинерия отворена, с цел да имаме петролни артикули на по-ниски цени, да имат работещите в нея работа и да има един обществен баланс ”, отговори той на обвиняванията, че се пазят ползите на една частна съветска компания, а не на България.

„ Проблемът е, че не можем да доставим петрол от всякъде. Проблем е, че в случай че вземем контрола и национализираме предприятието – нямаме гаранция, че съветската страна ще продължи да дава нефт. Идеята е „ Лукойл ” да работи, да създава евтини горива и да си заплаща налозите, а ние да използваме тези свръхпечалби, които събираме, с цел да подкрепяме промишлеността и потребителите ”, безапелационен е той.

„ Целта на държавното управление е горивата да са налични, само че Народното събрание взема решение дали да има отстъпки. Трябва да има обществено обективна стратегия, само че е доста мъчно да го създадем ”, уточни енергийният министър.

Източник: Нова тв
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР