Лукойл“ поиска правителството да му издейства заобикаляне на европейското ембарго

...
Лукойл“ поиска правителството да му издейства заобикаляне на европейското ембарго
Коментари Харесай

Кой печели от сделката между “Лукойл” и България

„ Лукойл “ изиска държавното управление да му издейства заобикаляне на европейското ембарго върху съветския нефт. В подмяна. Това е джука сделка и няма гаранция, че „ Лукойл “ ще удържи на думата си. Никой не се отхвърля непринудено от милиарди облага, предизвестяват икономисти.

Добри планове против държавен щемпел, който подсигурява облаги от стотици милиони долари. Така наподобява договорката, която служебното държавно управление приема да подписа с съветската „ Лукойл “, написа Свободна Европа.

Най-голямата компания в България години наред прави милиарди левове оборот, само че регистрира загуби и не заплаща налог облага в страната. Причината за това е потреблението на компания медиатор, с цел да излиза облагата отвън България. Сега “Лукойл ” споделя, че ще приключи тази процедура, само че слага условия – българското държавното управление да издейства заобикаляне на европейското ембарго върху вноса на съветски нефт.

Преди седмица представители на служебния кабинет дадоха изненадваща конференция взаимно с управлението на „ Лукойл Нефтохим Бургас “ и на „ Лукойл България “ – това са двете компании, които реализират активността на съветския петролен колос в България. От изказванията научихме, че е реализирана сделка „ Лукойл “ да трансферира цялата си икономическа активност в България, а в подмяна държавното управление да анулира
възбраната за експорт от България на нефтени артикули, създадени с съветски нефт.
Причината “Лукойл ” да желае това е, че на 5 декември влиза в сила европейската възбрана за импорт на съветски нефт, която беше въведена поради войната на Русия против Украйна. Петролните пари са главен източник за финансиране на съветската военна инвазия. Износът на петрол и газ обезпечава близо половината от приходите в държавния бюджет на Русия. Министерството на стопанската система в Москва чака приходите от експорт на сила да доближат 388 милиарда $ през 2022 година Миналата година те бяха 244 милиарда, макар по-големите количества, само че пък тогава цените бяха доста по-ниски.

По настояване на някогашния вицепремиер Асен Василев („ Продължаваме промяната “) България издейства изключение (дерогация) от европейската възбрана като получи правото да продължи да внася и преработва съветски петрол за още две години. Така страната ще остане единственият вход за съветски нефт по море в Европа.

Европейската комисия споделя, че България получава тази дерогация, с цел да задоволява вътрешния пазар и без да има право да изнася за страни от Европейския съюз и трети страни. В края на юли по гледище на някогашния премиер Кирил Петков („ Продължаваме промяната “) държавното управление гласоподава възбрана за експорт от България на нефтени артикули, създадени с съветски нефт. Мотивът на бившето държавно управление е, че по-евтиният съветски нефт ще докара и до по-ниски цени на горивата в страната и по тази причина забрани износа.

Това обаче стана мотив управлението на „ Лукойл “ да сложи условия и да заплаши, че ще затвори предприятието, в случай че държавното управление не позволи компанията да продължи да изнася продуктите от модифицирания съветски нефт. Нито държавното управление, нито „ Лукойл “ обаче споделят какви са гаранциите, че компанията ще съблюдава обещанията си и по какъв начин ще бъде обезпечен ползата на българската страна.

Сделката към този момент наподобява по този начин – държавното управление се ангажира да издейства отстъпки за “Лукойл ”, а компанията дава обещание да не изнася повече облагата си.
Защо “Лукойл ” желае това изключение
„ С управлението на „ Лукойл “ постигнахме договореност от 1 януари 2023 година те да трансферират цялата си икономическа активност в България. Цялото произвеждане, всички доходи. Всички налози от тяхната активност да бъдат показани, да бъдат плащани в България, а не както беше в този момент в Холандия (Нидерландия, бел. ред) или Швейцария “, сподели служебният вицепремиер Христо Алексиев.

По думите му “можем да разчитаме на към 700 милиона лв., които да постъпят в бюджета ” през 2023 година, в случай че “Лукойл ” продължи да изнася артикули, създадени от съветски петрол. Алексиев сподели, че това са плановете, които е направило служебното държавно управление

“При променената икономическа обстановка, при позитивния към този момент марж, считаме, че е заслужено да възстановим остарялата скица на работа, при която доста ще се усилят постъпленията от налози в България ”, каза Илшат Шарафутдинов, ръководител на Управителния съвет на „ Лукойл Нефтохим Бургас “.

Така управлението на рафинерията на процедура призна, че работи на облага в случай, че години наред отчиташе единствено загуби.

„ Това е доста забавно и бих споделил огромен пробив, доколкото „ Лукойл “ постоянно е твърдял, че не би трябвало да заплаща тук налози и че би трябвало да ги заплаща някъде другаде “, сподели за Свободна Европа икономистът от Институт “Отворено общество ” Георги Ангелов.

„ Старата скица “ на работа включваше така наречен трансферно ценообразуване. По тази скица години наред „ Лукойл “ отчиташе единствено загуба в България и не плащаше налог облага. Според някои политици по този метод в българския бюджет не са влезнали най-малко един милиард лв. в последните години.

От началото на 2021 година компанията работи на ишлеме. Тя единствено прави услуга по преправка на нефта, за което получава такса и не е притежател на готовата продукция. Това става през дъщерната компания „ Литаско “, която е записана в Швейцария. По този метод „ Лукойл Нефтохим Бургас “ отчете минималната облага в България за 2021 година

След влизането в действие на европейското ембарго тази скица към този момент няма да може да работи. Причината е, че Швейцария също се причисли към глобите.

„ Вече няма да е допустимо съветски компании да работят в Европа и да търгуват с съветски нефт. Така че би трябвало да намерят другаде къде да се базират и България като единствената, която може да внася съветски нефт в Европа, може би е разумната дестинация “, коментира Георги Ангелов.

„ Втората причина е, че за разлика от на всички места другаде в Европа тук имат приятелско държавно управление, което им оказва помощ “, сподели икономистът и бизнес консултант Евгений Кънев.
Има джука договореност, само че не и контракт
Така наречената „ договореност “ сред държавното управление и „ Лукойл “ няма никаква правна стойност. Това демонстрира инспекция на Свободна Европа.

По време на конференцията от страна на „ Лукойл “ бяха изказани планове под изискване. До този миг компанията няма решение за прекачване на активността си в България.

„ Все още нищо не е ясно. Това са едни планове. Няма решение на Надзорния съвет за образуване на активността на „ Лукойл “ в България. Няма и дата за провеждането на Надзорен съвет на компанията. Ще приказвам с министъра на енергетиката, който е принципал, да поканим управлението на „ Лукойл “ за диалози “, сподели за Свободна Европа представителят на страната в „ Лукойл “ Красимир Първанов. Правителството има единствено една акция в компанията, която обаче дава права за надзор и за това постоянно е наричана “златна ”.

„ Цялата информация обвързвана с преместването на активността на „ Лукойл Нефтохим Бургас “ беше дадена по време на взаимната конференция на българското Правителство и представители на „ Лукойл “, споделиха от рафинерията и изпратиха линк от конференцията.

От Министерство на енергетиката споделиха, че по тематиката дава отговор Министерството на стопанската система.

Служебният министър на икономиката Никола Стоянов е на позиция, че износът на нефтопродукти от рафинерията, създадени от съветски нефт, не попада в обсега на глобите.

Според Европейската комисия обаче това не е по този начин. В отговор до Свободна Европа представител на комисията сподели, че България не може да препродава модифициран съветски нефт. Същото сподели и представителят на Европейската комисия в България Цветан Кюланов.

Според икономисти диалозите сред управленията на фирмите на „ Лукойл “ в България и държавното управление нямат обвързваща стойност.

„ За да бъде постоянна тази смяна, тя би трябвало да има законова наредба “, сподели икономистът Георги Ангелов. Според него не може да се разчита единствено на декларираните планове.

„ Не просто компанията непринудено да каже: „ абе, аз тук ще стартира да заплащам налози “, сподели Ангелов. Според него след шест месеца “Лукойл ” може да си промени мнението и да стартира да ги заявява на друго място.
Как “Лукойл ” става машина за пари
„ Лукойл Нефтохим Бургас “ има господстващо състояние на пазара на горива в България. От компанията споделиха, че към ноември 2022 година регистрират рекордни количества модифициран нефт.

Суровината е напълно съветска и е по-евтина, само че това не се отразява на крайния български консуматор, който заплаща по по-високите пазарни цени на неруския нефт. За сметка на това „ Лукойл “ генерира големи облаги, които изнася посредством мрежа от свързани компании.

Цената на съветския нефт падна доста след началото на войната против Украйна. Отстъпката за съветския вид Уралс се движи сред 33 и 20 $ за барел. По тази причина „ Лукойл “ мина към преработката напълно на съветски петрол. Преди войната делът му беше към 40 на 100 от общото количество.

„ По консервативни сметки сега „ Лукойл “ прави марж на облага от 68 ст. при бензин А-95 и над 80 ст. при дизела “, сподели за Свободна Европа Мартин Владимиров от Центъра за проучване на демокрацията.

По думите му сега „ Лукойл “ генерира облага от около 3 милиарда долара годишно. „ Това значи, че при 10 % корпоративен налог, в хазната тази година би трябвало да влязат към 300 млн. $ (близо 570 млн. лв., бел. ред.) “, сподели Владимиров. На взаимната конференция във вторник служебният вицепремиер Христо Алексиев каза, че чака „ Лукойл “ да заплати към 100 млн. лв. налог облага за 2022 година

„ Става пределно ясно, че цялата страна и нейните институции сега се пробват да обслужат един частен интерес. Това е ползата на съветската компания „ Лукойл “, сподели Владимиров. Той добави, че сега “Лукойл ” създава с една трета повече горива от нормално и ги изнася, като по-голяма част са за пазарите в района.
Да се откажеш непринудено от милиарди?
Служебното държавно управление пази интереса на „ Лукойл “ да заобикаля европейското ембарго. Още при започване на ноември служебният премиер Гълъб Донев каза, че подхваща дейности да обезпечи опция на „ Лукойл “ да продължи да изнася нефтопродукти.

Няколко партии реагираха с оферти. “Демократична България ” предлага Министерският съвет да бъде длъжен да поеме контрола над активността на рафинерията.

Движение за права и свободи предлага възбрана за експорт на съветски петрол и горива, получени от преработката му в България. Такава концепция има и “Продължаваме смяната ”.

„ Не може да стане непринудено – някой да се откаже от милиарди облаги. Просто би трябвало да има напън. Трябва да има публичен напън. Най-вече от държавното управление, с цел да се случи нещо с цените “, каза Георги Ангелов.

„ За всички би трябвало да стане ясно, че на 6 декември „ Лукойл “ ще спре да изнася горива за Европейския съюз. Освен, в случай че България не желае да рискува действително репутацията си като благонадежден съдружник и да рискува [наказателна] процедура против страната “, каза Мартин Владимиров.

Той твърди, че рафинерията в Бургас може да преработва напълно неруски нефт и по този начин да продължи да изнася без да нарушава европейските наказания. Компанията обаче твърди, че не може да работи напълно с неруски нефт.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР