Лукойл планира изграждането на нови производствени мощности в рамките на

...
Лукойл планира изграждането на нови производствени мощности в рамките на
Коментари Харесай

Лукойл планира ново производство за €1 милиард в рафинерията в Бургас

Лукойл възнамерява построяването на нови индустриални мощности в границите на нефтохимическия комбинат на компанията в Бургас. Това сподели президентът на най-голямата съветска петролна частна компания Вагит Алекперов пред онлайн изданието РБК.

Информацията идва след вчерашната среща сред премиера Бойко Борисов и президента на Русия Владимир Путин, които разискаха няколко огромни енергийни планове. Самият Алекперов е участвал на срещата.

В Лукойл обмислят опцията да влагат за основаването на нови високотехнологични мощности за произвеждане на най-малко 150 хиляди тона полипропилен на година в базата на нефтопреработвателния цех в България.

" Там ще създадем дребен нефтохимически комплекс за произвеждане на полипропилен и необработен бензин. Това ще бъде рационализация на остарялото произвеждане ", разясни Алекперов.

Проектът ще коства 1 милиард евро, а за реализирането му ще са нужни 3 години, счита Евгений Дишлюк, анализатор в " Газпромбанк ".

Без нови бензиностации в България

Лукойл няма желание да усилва броя на бензиностанциите в България, означи още Алекперов. Сега мрежата, притежавана от съветската компания, наброява 221 бензиностанции

Анализаторът на " Газпромбанк " Евгени Дишлюк прави оценка цената на плана по произвеждане на полипропилен в България на 1 милиарда евро, а прогнозата за периода на строителство на комплекса е три години.

Руският петролен тръст има най-голямата рафинерия на Балканския полуостров " Лукойл Нефтохим Бургас ", която обработва към 6.5 млн. тона нефт годишно (при потенциал 9.5 млн. т).

В момента Лукойл създава към 70 типа полипропилен в две от своите предприятия: " Ставролен " в Будьонновск и " Лукойл Нефтохим Бургас " в България. По оценките на ръководителя на анализаторски център Rupec Андрей Костин в " Ставролен " се създава 100 -140 хиляди тона полипропилен годишно, а в завода в Бургас - до 80 хиляди тона.

Той отбелязва, че 150 хиляди тона полипропилен не са огромен размер нефтохимически артикул, който ще откри без проблем покупател в Европа и Турция, изключително като се има поради, че пазарът на полипропилен е навлязъл във фаза на напредък.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР