Лукойл Нефтохим Бургас ще инвестира почти 400 млн. долара в

...
Лукойл Нефтохим Бургас ще инвестира почти 400 млн. долара в
Коментари Харесай

Най-големите компании за горива: Година на петролни взривове

" Лукойл Нефтохим Бургас " ще влага съвсем 400 млн. $ в нов цех за полипропилен

© Надежда Чипева Статията е част от K100 - класацията на Капитал на най-големите компании в България. Вижте още за изданието или го поръчайте тук. Пазарът се преразпределя и като търговци, и като съществени лица.Тази година може да се случи най-голямата договорка в бранша - компанията на Георги Самуилов " Инса ойл " може да купи от Гриша Ганчев " Петрол ".Рафинерията в Бургас се насочва към произвеждане на повече суровина за пластмаси. Година на раздорите и конфликтите. При горивата те се случиха по няколко оси през 2018. Между огромни и огромни. Между огромни и дребни. И класическото - сред фирмите от бизнеса с горива и всички останали.

В момента браншът е в очакване на новата разпоредба към новия секторен Закон за горивата, както и дали тя въобще в последна сметка ще стане факт. Не е ясно и по какъв начин чисто механически ще се извърши новото условие към веригите бензиностанции в касовата записка да е посочен брутният марж. Както и ще оскъпи ли тол-системата горивата с 3-4 стотинки.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Най-интересното на пазара на горива обаче ще е на корпоративно равнище и следва, като може да докара до съществено разбъркване на горивните пластове и промяна на главните настоящи и добре познати лица за публиката.

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Вечният първи губещ

През 2018 година най-големите 25 компании в бранш горива имат приблизително 13.4% по-големи обороти. Цените в края на месеците март, юли и октомври на бензина и дизела на едро са по-високи през 2018 година по отношение на 2017 година в 5 от шестте случая. Обобщение за пазара обаче мъчно може да бъде направено. Една част от търговците на едро показват забележителен растеж на приходите си, до момента в който при други огромни вериги той е нищожен.

След две години на заявена облага рафинерията " Лукойл Нефтохим Бургас " още веднъж е на загуба, и то от забележителните 254 млн. лева Отчасти от сдружението изясняват неприятните резултати с огромния капитален ремонт, който се случва в предприятието в Бургас през предходната година и който води до 2 месеца застой в производството. За предходната година са били модифицирани над 6 млн. тона петрол, като за 2019 година проектите са за 7 млн. тона, или колкото са били и през 2017 година От доклада на компанията излиза наяве, че междинната продажна цена на рафинерията е била с 10% нагоре поради интернационалните котировки на петрола.

Отделно напролет на тази година от рафинерията разясниха пред " Капитал ", че има доста невисок марж сред цена и преправка на нефта, което затруднява много преработвателни предприятия в Европа да покрият разноските си.

През последните десетина години е настъпила и динамична смяна в бранша. В началото фокусът пада върху търсенето на дизел, като поради него рафинерията влага 1.5 милиарда $ в апаратура за хидрокрекинг на гудрон, с цел да увеличи производството на светли горива от най-тежките фракции на петрола. Сега обаче потреблението на дизела пада и от ден на ден се търсят бутикови артикули като пропан-бутан, керосин и така нататък Така да вземем за пример приходите на поделението на " Лукойл ", което се занимава с търговията на самолетно гориво, " Лукойл ейвиейшън България ", са нарастнали с 26.6%, като производството на керосин заема 10% от нефтопреработката. Най-сериозен за миналата година обаче е растежът на приходите при сдружението от групата, занимаващо се с продажбата на корабни горива, " Лукойл България бункер " - 80%.

В бъдеще все по-голяма роля в нефтопреработката пък ще има нефтохимията, т.е. пластмасата, като търсенето й пораства в България и в цяла Европа. Сега " Лукойл Нефтохим Бургас " влага към 400 млн. $ в произвеждане на полипропилен по нова технология. Уточняват се бюджетът, изборът на технология и финансиране. Съгласно бизнес проекта на компанията този план би трябвало да е подготвен до 2024 година, като до края на 2019 година би трябвало да се избере реализатор на плана, а строителството да стартира 2020-2021 година Проектът ще разреши производството на до 300 хиляди тона полипропилен годишно, като до момента рафинерията създава до 80 хиляди тона. В момента компанията създава 3 марки полипропилен, които намират приложение най-вече в индустрията. Новото произвеждане ще разшири неведнъж типовете полипропилен - за хранително-вкусовата индустрия, медицински произведения, строителството и др.През 2018 година " Лукойл България " смени дистрибуционната си политика и работи единствено с три компании. Резултатът се вижда в приходите на фирмите за търговия на едро: " Сакса ", " Бент Ойл " и " Литекс ".

Година на конфликти

Изминалата година изобилстваше откъм трагични събития на пазара на горива и конфликти сред съществени играчи, които продължиха и през актуалната. Те започнаха, откакто при започване на 2018 година притежателят на " Инса ойл " Георги Самуилов разгласи през медиите, свързани с Делян Пеевски, че напуща Българската петролна и газова асоциация. Официалният претекст на Самуилов за раздялата беше новият секторен закон за горивата, който провокира съществени конфликти сред " дребни " и " огромни " играчи и към момента не е влезнал в действие.

От сектора обаче обясниха, че аргументите за разрива са заровени не в самоотвержената политика на Самуилов да брани интереса на " дребните ", а в дистрибуционна политика на " Лукойл България " от 2018 година

До оня миг с директни контракти да купуват от съветската компания бяха 10-15 компании. В края на 2017 година условията за минимално количество поръчки на месец към дилърите се усилиха. Това докара до съкращаване на фирмите до четири - " Литекс ", " Бент ойл ", " Сакса " и " Инса ойл ". Скоро по-късно " Инса ойл " спря да извършва контракта си, напусна Българската петролна и газова асоциация, атакува непосредствено Валентин Златев и продължи остарялата си политика да внася независимо гориво с танкери. Източници от пазара описват, че в действителност зад цялата тази промяна на комерсиалната политика стоят две неща. От една страна, Валентин Златев е желал да накара " Инса ойл " и Георги Самуилов да спре да внася, като по този начин " Лукойл " ще може да обезпечава всички съществени количества на пазара, което би бил голям триумф за съветската група. Самуилов обаче е очаквал да бъде единствен дистрибутор. Това е нямало по какъв начин да се случи пазарно. И групата на дилърите е набъбнала до четири, а договорката е изгубила атрактивността си за " Инса ойл ".

След конфликта със Самуилов Валентин Златев влезе в нов. Този път той упрекна ръководителя на КРИБ и към този момент притежател на " Нова телевизия " Кирил Домусчиев в спор на ползи, защото КРИБ и Кирил Домусчиев в частност се разгласи против закона, а през пристанището на Домусчиев в Бургас минават корабите с вносно гориво на " Инса ойл ". Впоследствие текстове от закона, регламентиращ бизнеса с горива, претърпяха съществени промени, тъй че да се отстраняват пречките пред дребните компании, влизането му в действие беше отсрочено на магия от Народното събрание, само че обнародването на наредбата към закона към момента се бави.

В последна сметка Българската петролна и газова асоциация напусна КРИБ. Живодар Терзиев, притежател на " Зара Е ", смени Валентин Златев като ръководител на БПГА. А руснакът Булат Субаев пое поста на Златев в " Лукойл България ", като дългогодишното българско лице на съветската компания остана единствено в надзора на рафинерията и на контролна позиция в търговеца.

Не липсваше, несъмнено, и към този момент класическият сюжет, в който Комисията за защита на конкуренцията ревизира бранша за картел или господстващо състояние за утешение на обществото и усилване на вниманието измежду играчите. Като отново, типичен, напролет на тази година комисията разгласи, че всичко с пазара на горива е наред, и насочи единствено рекомендации за складовете.

Георги Самуилов, притежател на " Инса ойл ", първо стартира да внася горива, а скоро може да купи една от огромните вериги - " Петрол "

Фотограф: Георги Кожухаров Големите дистрибутори на " Лукойл "

Резултатите от промяната на дистрибуционната политика на " Лукойл България " могат да бъдат видени в приходите на фирмите за търговия на едро: " Сакса ", " Бент ойл ", " Литекс " (която не е в класацията горива, защото те са единствено част от активността й).

С голям растеж на приходите от 75% е " Бент ойл " като компанията доближава доходи от 725 млн. лева през миналата година. С 1.7 милиарда лева доходи и на трета позиция след двете съществени сдружения на " Лукойл " - рафинерията и търговеца, е другият огромен дистрибутор на едро - " Сакса ". Компанията има 57% растеж. С голям скок на приходите е и третата компания с огромен контракт - " Литекс ". Тя не попада в класацията за горивата, защото сериозна част от активността не е отдадена на петролния бизнес, само че за 2018 година сдружението има доходи от 949 млн. лева при 664 млн. лева година по-рано.

И трите компании обаче не могат да се похвалят със забележителна смяна на облагата си, като при " Бент ойл " и " Сакса " маржовете на облага се движат към 1%. Или забележителното увеличение на размерите продажби и на оборотите не може да се назова рентабилно начинание за дистрибуторите.

Сега под управлението на новия общоприет шеф на " Лукойл България " се случва ново предоговаряне на комерсиалната политика. То би трябвало да стане факт от началото на юли, като упованията на пазара са, че още веднъж доста по-голям кръг от компании ще могат да купуват непосредствено на едро от " Лукойл България ".

Какво става с веригите

На фона на огромните промени в оборотите на няколкото дистрибутори на едро това, има неубедителното показване на веригите, или най-малко на фона на общия растеж от 13.5%. Добре познатите играчи като ОМВ, " Еко ", " Петрол ", " Ромпетрол ", " Шел " са с под междинния растеж на приходите. При " ОМВ България " даже има спад по отношение на 2017 година Обяснение на това може да се търси още веднъж в измененията при продажбите на едро, които са основна част от приходите на веригите.

С най-сериозен растеж на приходите измежду веригите е свързаната с Веселин Марешки " Трейднет Варна " - 33.6% и 241 млн. лева Марешки макар влизането си в Народното събрание със поръчката да се бори против огромните резервира релативно безмълвие при разискването на законовите ремонти в бранша.

След нея е съперникът " Лукойл България ", която има с 24% по-големи доходи по отношение на тези за 2017 година Другата верига с растеж над междинния е " Нис нефт " - 17.8%, като от пазара изясняват това с нападателната и политика на дребно, която обаче не е съумяла да докара до положителни финансови резултати, като загубата на компанията се е нараснала повече от двойно.

Най-интересното следва

Ключовото събитие на пазара на горива обаче следва. Редица източници от пазара чакат с интерес дали ще се стигне до нова огромна договорка и промяна на благосъстоятелност. И по-конкретно дали някогашната държавна компания " Петрол ", която в този момент се владее от Гриша Ганчев, ще бъде купена от притежателя на " Инса ойл " Георги Самуилов.

Компанията с рафинерия в пловдивското село Белозем при започване на 2018 година финансира покупката на Общинска банка, придобивайки дялове без право на глас, като обезпечи нужните 46 млн. лева на купувача на контролния дял от 67.65% - учредения малко преди покупката фонд Novito Opportunities, като договорката се случи бързо и необезпокоявано от другите институции. Няколко месеца по-късно Самуилов влезе в конфликта със Златев. Той ескалира, като се стигна до преброяване на танкери, вкарани от " Инса ойл ", като пред " Капитал " Самуилов изясни, че през 2017 година броят им е 54, а през 2018 година - 64. За миналата година " Инса ойл " има доходи от близо 500 млн. лева, което я подрежда на десета позиция измежду огромните. Това, което обаче липсва на " Инса ойл ", е веригата, като в случай че се стигне до промяна на собствеността на " Петрол ", това ще бъде значимо събитие за целия пазар.

Единствено Държавната организация " Държавен запас и военновременни ресурси " понякога помрачава средата, като се пробва да прокара ремонти в Закона за запасите от петрол и нефтени артикули, тъй че да не се позволява проточването на каузи за несъхранението на наложителните запаси - процедура, употребена на " Инса ойл ", която й икономисва десетки милиони на година. За момента обаче държавната организация няма огромен триумф в прокарването на поправките си.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР