Лукойл Нефтохим Бургас е най-високо класираната компания от България в

...
Лукойл Нефтохим Бургас е най-високо класираната компания от България в
Коментари Харесай

SEE Top 100: Десет от най-големите компании в Югоизточна Европа са български

" Лукойл Нефтохим Бургас " е най-високо класираната компания от България в топ 100

© Надежда Чипева Още по тематиката
Renault съумя да върне към облага производителя на " Лада "

За последните 10 години френската компания е вложила 2 милиарда $ в АвтоВАЗ
27 сеп 2018
Най-големите компании за горива: Заредени с нови сили

Поскъпването на петрола наля повече доходи за топ 25 в бранша. Лидерите подеха отначало самодейността за контролиране на пазара
15 авг 2018
" Лукойл Нефтохим " е най-голямата компания в България

Класацията " Капитал 100 ", която подрежда сдруженията съгласно приходите им, ще бъде показана в сряда
4 юли 2018
България е измежду " горещите " дестинации за автомобилните производители

Със заводите на Dacia и Ford и над 600 заводи за съставни елементи Румъния е безспорният водач в района
19 апр 2018
SEE Top 100: Девет от най-големите компании в района са български

Най-много представители в подреждането има от търговията, петролния и газовия бранш
3 окт 2017 Рекордни доходи и облаги. Такава наподобява картината на миналата година през погледа на най-големите компании в Югоизточна Европа (ЮИЕ). Силните резултати са подкрепени от растящото вътрешно ползване, постоянния капиталов интерес към района и удобната интернационална среда. Така през 2017 година стопанските системи в района порастват приблизително с 4% (при 3.5% година по-рано), като изпреварват междинните темпове на увеличение на Брутният вътрешен продукт в Европейски Съюз. А локалните корпоративни водачи записват впечатляващите 12.5% растеж на приходите си до 113.9 милиарда евро, демонстрира обичайна ранглиста на най-големите сдружения в района, съставяна за 11-а поредна година от SeeNews. Печалбите на фирмите, които попадат в тазгодишното издание на SEE Top 100, пък се усилват с 22% до 4.9 милиарда евро.

Подреждането включва финансови и нефинансови предприятия, регистрирани в Албания, Босна и Херцеговина, България, Македония, Молдова, Румъния, Словения, Сърбия, Хърватия и Черна гора. При съставянето на класацията създателите употребяват първична извадка от над 2900 сдружения, с цел да доближат до челната стотица на фирмите с най-високи доходи за миналата финансова година. Отделни подреждания се изготвят за водещите банки и застрахователи в района.

Българските участници в класацията за 2017 година са с един повече по отношение на година по-рано – общо 10. Най-напред от тях се подрежда " Лукойл Нефтохим Бургас ". Рафинерията резервира миналогодишното си пето място, като регистрира доходи от 2.9 милиарда евро, което е с 28.8% повече по отношение на резултата от 2016 година Веднага след нея на шеста позиция застава медодобивният комбинат в Пирдоп " Аурубис България ", чиито приходи за предходната година са 2.6 милиарда евро, или с 56.8% повече спрямо 2016 година В групата на представителите на България в топ 100 тази година са още НЕК (17-о място), " Лукойл България " (23), " Кауфланд България " (47), " ЧЕЗ Електро България " (72), " Булгаргаз " (91), " Сакса " (95), " Експрес логистика и дистрибуция " (96) и " Астра биоплант " (97). Търговецът на горива " Сакса " и производителят на биогориво " Астра биоплант " попадат за първи път измежду водещите 100 сдружения в района.

Традиционно в класацията преобладават компании с активност в секторите горива, търговия на едро и търговия на дребно – всеки от тях има по 24 представители в челната стотица. Следват енергетиката и автомобилната промишленост – надлежно показани от 14 и 11 сдружения.

Начело на класацията за поредна година е румънският производител на коли Dacia, който е част от френската група Renault. През предходната година приходите на компанията към този момент надвишават 5 милиарда евро, като порастват с 11.6% по отношение на 2016 година Румъния, която е и най-голямата стопанска система в района, остава безспорен хегемон и по брой представители в подреждането – тази година те са 51 (спрямо 59 през миналата). Бизнесът от Словения участва с 13 сдружения в топ 100, Сърбия – с 12, Хърватия – с 11. В челната стотица влизат още две компании от Босна и Херцеговина и македонското поделение за катализатори на английската Johnson Matthey.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР