Ловци в Северна България излизат на протест срещу подготвяната забрана

...
Ловци в Северна България излизат на протест срещу подготвяната забрана
Коментари Харесай

Ловци протестират срещу забраната за групов лов на диви свине

Ловци в Северна България излизат на митинг против подготвяната възбрана за колективен лов на дива свиня.

Протестът на ловците ще спре придвижването на ферибота Никопол - Турну Мъгуреле (Румъния). Движението ще бъде прекратено в интервала от 8 до 11 часа, осведоми БНР.

От подготвяната възбрана са наранени към 220 дружинки или близо 6 000 ловци от ловностопански региони от Русе до Видин.

Според протестиращите с готвената възбрана с нищо не се способства за намаляването на популацията на дивите прасета, които са главен източник на болестта с африканска чума (АЧС).

Припомняме, проектозаповедта е обвързвана с откритата африканска чума по свинете и ограничението на болестта у нас. Ограничението обаче нямало да помогне по никакъв метод за това ограничение съгласно ловците.

" Не може да се реализира по никакъв метод мониторинг, тъй като ловците няма да бъдат на терен в гората, няма да могат да отстрелват тези животни и надлежно няма да могат да намират вероятно трупове на такива умряли животни от заболяването ", разяснява ловецът Росен Генов.

По думите на коментатора дейностите на страната са спорни. " В устрема си да ограничи тази възбрана, един път ни приканва да ловуваме интензивно, с цел да понижим по-голямата популация на дива свиня и незабавно респективно по-късно пък ни не разрешава да ловуваме ", недоумява той.

Според изпратени преди време инструкции на Агенцията по сигурност на храните, през днешния ден е крайният период ловните дружини да изградят в своите региони ями за предпазване на странични скотски артикули. Изискването е ямите да са налични за високо проходима техника. Контролът по осъществяването е предоставен на локалните горски дирекции.

По данни на Европейската комисия все още случаи на африканска чума по свинете са регистрирани в минимум 10 страни членки на Европейски Съюз.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР