Ловният сокол завърна като гнездящ вид в страната. Световнозастрашената хищни

...
Ловният сокол завърна като гнездящ вид в страната. Световнозастрашената хищни
Коментари Харесай

Ловният сокол се завърна като гнездящ вид в България

Ловният сокол завърна като гнездящ тип в страната. Световнозастрашената хищни птици гнездят за пръв път в България от 10 години насам, осведомят от пресцентъра на Българското сдружение за отбрана на птиците. Птиците от гнездящата двойка са излюпени в Спасителния център за диви животни „ Зелени Балкани “ и са пуснати на независимост през 2015 година

 Ловен сокол (лат. Falco cherrug) Ловен сокол (лат. Falco cherrug) © Българско дружество за защита на птиците  Ловен сокол (лат. Falco cherrug)
Под наблюдението на специалистите двойката е съумяла да излюпи и отгледа сполучливо две дребни, които към този момент са напуснали гнездото си, допълват от Българско дружество за защита на птиците.

В края на 19-и век ловният сокол (лат. Falco cherrug) е относително многочислен в България, само че към средата на предишния век птицата стартира да изчезва поради всеобщо избиване и заличаване на местообитанията. Видът е бил чест обект на бракониерство.

Гнездящата двойка е значим прогрес към завръщането на типа в страната, само че това е едвам началото на образуването на устойчива популация, означават от Българско дружество за защита на птиците.

Видът е включен в Червената книга на България.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР