Лоши атмосферни условия и драматични размествания в генералното класиране белязаха

...
Лоши атмосферни условия и драматични размествания в генералното класиране белязаха
Коментари Харесай

Сняг прекъсна 19-ия етап, Еган Барнал облече жълтата фланелка

Лоши атмосферни условия и трагични разбърквания в генералното класиране белязаха 19-ия стадий на тазгодишното издание на колоездачната Обиколка на Франция. Днешната конкуренция бе прекъсната предварително, към 28 километра преди края.
 Алафилип резервира лидерската позиция, Томас отстъпи второто място
Причина за това затрупаният със сняг път край зимния курорт Вал д`Изер, по който трябваше да минат колоездачите към последното нанагорнище на Монте де Тин.

Това докара и до срутване на земна маса, което направи изцяло невероятно завършването на 127-километровия стадий по прелиминарен проект. Като бонус природата даде проливни превалявания и градушка, които също не разрешиха на колоната да се насочи към финала. 



Организаторът на Тура и съдийския състав взеха решение да не награждават етапен победител, като времената за генералното класиране бяха зачетени при прекосяването на височината от висша категория Кол дьо л’Изеран.

Тя бе преодоляна най-бързо от представителя на " INEOS " Еган Барнал, който направи невероятна независима офанзива и съумя да вземе повече от 2 минути задатък на досегашния водач Жулиен Алафилип (Deceuninck-Quick-Step).

Колумбиецът си обезпечи обличането на " жълтата фланелка " за утрешния предпоследен стадий. Алафилип бе водач в продължение на 14 дни и стартира деня с 1.30 минути пред Бернал. Той обаче се оказа в усложнение и загуби близо две минути от младия колумбиец.

Иначе днешният стадий бе трагичен и първоначално. Той включваше пет изкачвания – две от трета, едно от втора, едно от първа и едно от висша категория, с близо 4000 метра денивелация. В последна сметка единствено четири от височините бяха преодолени.

Още на 36-ия километър от състезателят на " Groupama-FDJ " Тибо Пино спря за здравна помощ и не съумя да кара със скоростта на останалите. Въпреки опитите си да продължи французинът се отхвърли, а от тима му обясниха, че той има мускулен проблем, получен в предходния 18-и стадий.

Последваха по-спокойни километри до навлизането в изкачването към Кол де И`Зеран, където тимът на " INEOS ", воден от Барнал и миналогодишния първенец Герант Томас, имаше голямо преимущество. 

За колумбиеца тя се увенча с цялостен триумф и той освен навакса пасива си от 1:30 минути преди днешния старт, само че и съумя да го трансформира в задатък от 25 секунди пред Алафилип. Трети в генералното нареждане продължава да бъде Томас, който към този момент е на 1:06 минути зад съотборника си Барнал.



След спечелилия Барнал в днешния стадий втори до Кол де И`Зеран доближи британецът Саймън Йейтс от " Mitchelton–Scott ", а трети остана французинът Уоран Баргюл (Fortuneo–Samsic).

Утре предстои 20-ият стадий, който предразполага към разбърквания в генералното класиране. Колоездачите ще изминат 130 километра сред Албертвил и Вал Торен, като са включени три изкачвания – едно от първа категория, едно от втора и край на висша категория. Състезателите ще завършат на 2365 метра след 33-километрово нанагорнище.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР