Лош театър. Как иначе да бъде наречено това, което в

...
Лош театър. Как иначе да бъде наречено това, което в
Коментари Харесай

Трагедията на Арктика

Лош спектакъл. Как другояче да бъде наречено това, което сега става в Арктика? Гренландия се трансформира в международна политическа сцена, защото американският президент не може да удържи игровите си пристрастености и желае да купува острови както в " Монополи ". Същевременно в Исландия " погребаха " алегорично първия хладилник, станал жертва на промените в климата. Федералната канцлерка Меркел изрече съболезнования на място и бе напълно превзета от хубостта на природата. Така приключват нещастията: с крах на хубостта. Арктика в действителност не е надалеч от гибелта - както в екологичен, по този начин и в политически проект.

Засега обаче театърът бодро продължава. След няколко седмици от Бремерхафен към Северния полюс по море ще тръгне най-голямата експедиция на всички времена. На борда на " Полярната звезда " ще има представители на 17 народи. Те ще се насочат към Сибир, откъдето със специфичен транспорт корабът ще бъде превозен по леда до Северния полюс. Планираният престой там е една година, преди корабът още веднъж да бъде спуснат по-късно в течаща вода - от другата страна, край Гренландия. Логистичните старания са големи, само че такива са и очакванията, които се насочат към резултатите, които чака да реализира обединеният интернационален екип.

Не за пръв път обаче ще се твърди, че става дума за теоретичен опит, до момента в който държавните управления преследват в действителност свои геополитически цели и стопански ползи. В Арктика обаче преследването на националните ползи пораства съразмерно на възходящата централизация на въглероден двуокис във въздуха, респективно на задълбочаващите се климатични промени. Дори може да се каже, колкото и цинично да звучи, че ползата към суровините, рибата, нефта и природния газ пораства толкоз повече, колкото повече стават вредите, нанасяни на полярната околна среда.

Глетчерният лед се топи необикновено бързо

Точно това се случва сега с невиждана скорост. Никъде другаде по света стоплянето на Земята не е толкоз коренно: Арктика се затопля два до три пъти по-бързо, в сравнение с зоните с по-умерен климат. Къде следователно отива естествената хубост, щом поради жегите през юни тази година в Гренландия единствено за един ден се стопиха 11 милиарда тона глетчерен лед и нескрито излезе сивкавият, мек и нечист остарял лед?
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР