Лондонски метрополитен (на английски: London Underground, наричан от лондончани също

...
Лондонски метрополитен (на английски: London Underground, наричан от лондончани също
Коментари Харесай

Открита е първата линия на Лондонското метро – първото в света метро

Лондонски метрополитен (на британски: London Underground, именуван от лондончани също и Tube) е подземната железница, обслужваща Лондон и някои елементи на прилежащите графства Бъкингамшър, Есекс и Хартфордшър в Обединеното кралство.
Метрото има своя генезис от Метрополитън Рейлуей, първата подземна железница в света. Отваря през 1863 и в този момент е част от линиите Съркъл, Хамърсмит и Сити и Метрополитен; първата линия, която извършва електрични влакове, Сити и Саут Лондон през 1890, по-късно е част от Северната линия. Мрежата е разширена до 11 линии и през 2016 – 17 обслужва 1.379 билиона пасажери, правейки Лондонското метро 11-та по натовареност система. Всичките 11 линии дружно обслужват към 4.8 милиона пасажери дневно.
Системата има 270 метростанции и 400-километрова писта. Въпреки името си, единствено 45% от системата е в действителност подземен в тунели, като по-голямата част от мрежата във външната среда на Лондон е на повърхността. Освен това, метрото не покрива най-южните елементи на Голям Лондон – по-малко от 10% от станциите се намират на юг от река Темза.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР