Лондон. Съединените щати поставиха абсолютен рекорд за смъртни случаи от

...
Лондон. Съединените щати поставиха абсолютен рекорд за смъртни случаи от
Коментари Харесай

The Guardian: САЩ са световен лидер и по неравенство, и по смъртност от Covid-19

Лондон. Съединените щати сложиха безспорен връх за смъртни случаи от COVID-19: пандемията от ковид към този момент лиши живота на 900 хиляди американци, което е еквивалентно на популацията на 15-ия по величина град в страната и повече, в сравнение с живеят в Сан Франциско, Вашингтон или Бостън, оповестява The Guardian . „ Това е същински град-призрак - и популацията му пораства всеки ден “, написа колумнистът на изданието. Но въпросът никога не е единствено в безспорни стойности: Америка изпревари и всички други богати страни по смъртност, а половината от хората, умряли от COVID-19, починаха след началото на акцията за имунизация в Съединените щати, отбелязва английският публицист.

Според създателя, в битката с пандемията Съединените щати в никакъв случай не са били в положение да се потвърдят като единна страна, затова Вашингтон в никакъв случай не е посочил никаква поредност или дарба да работи изпреварващо; вместо това огромна част от отговорността — както и виновността, по този въпрос — е предоставена на обособени жители. „ Поради колосалното имуществено разслоение, неефективността на здравната система и политическото разделяне в обществото, резултатите се оказаха мрачни “, заключава колумнистът на The Guardian.

„ Всички тези фактори сътвориха по-висок риск за жителите да умрат от COVID-19 “, споделя Меган Рани, доктор по незабавна помощ и декан на Училището по публично здраве в университета Браун, пред The Guardian. Както написа наблюдаващият на английското издание, резултатът, наред с другото, е доста по-нисък % на имунизиране на популацията спрямо други развити страни, заради което здравната система на Съединени американски щати, която към този момент беше в „ сложна ” обстановка преди пандемията, беше залята от следващите талази на Covid.

В други страни, които също са имали висока смъртност от COVID-19 в ранните стадии на пандемията, тя най-малко леко понижа след появяването на разновидността Омикрон, само че в Съединените щати броят на хората, умряли от този вид на ковид към този момент стартира да надвишава броя на смъртните случаи, регистрирани по време на вълната на делта през есента на 2021 година, а януари 2022 година се оказа един от най-ужасните епизоди за целия интервал на пандемията като цяло, написа The Guardian. Междувременно управляващите в страната се пробват да имитират връщането към нормалността, което стартират други страни – макар обстоятелството, че в Америка има напълно друга картина във връзка с броя на приетите в болница и умрелите и съвсем толкоз хора умират от ковид всеки ден, колкото починалите при терористичните офанзиви на 11 септември 2001 година,се акцентира публикацията.

„ Първият и най-очевиден проблем е скоростта на имунизация и реваксинация “, изяснява Меган Рани. „ Нашият % на имунизация несъмнено е по-нисък, в сравнение с в множеството други страни с високи приходи, а ние изоставаме в реваксинацията. И съгласно изчерпателни данни от Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите, имунизацията и реваксинацията са извънредно ефикасни за попречване на гибел, даже при заразяване с варианта Омикрон “. Според The Guardian, макар съществуването на ваксини сега, единствено към 64% от американците са били имунизирани против ковид, а единствено 48% от тях са били реваксинирани.

„ Като се има поради, че страната ни е избрала тактика за създаване на имунитет извънредно посредством имунизация, ние не имунизираме хората доста дейно “, показва Уилям Хейнедж, помощник по епидемиология в Училището по публично здраве Чан Зенси в Харвардския университет, в изявление пред английския вестник. „ Има големи райони в страната, където не толкоз доста хора са имунизирани, а фактът, че за в действителност надеждна отбрана против Омикрон вие също би трябвало да получите бустер, единствено утежнява ситуацията “.

Според The Guardian проблемите с достъпа до ваксини не престават да съществуват в Америка. Сред неимунизираните американци сред 15 и 20 % споделят, че желаят да бъдат имунизирани, сподели Хейней, само че просто към момента не са съумели да го създадат. В същото време неимунизираните жители от бедните пластове от популацията попадат под „ двоен удар “, защото те също имат по-висок риск да се заразят с коронавирусна зараза, сподели специалистът. „ Тези хора е по-вероятно да се заразят, само че е по-малко евентуално да бъдат имунизирани и даже в случай че са имунизирани, те имат по-малко благоприятни условия да подхващат спомагателни ограничения, с цел да се защитят, тъй като се опасяват да не изгубят заплатата си или да си вземат отпуск, работодателят няма да ги пусне на никое място “.

Както се акцентира в материала на английското издание, Съединени американски щати изпреварват всички страни от Г-7 по имуществено разслоение, а американските закони не дават на жителите заплатен отпуск по болест. „ Липсата на заплатен отпуск по болест е просто позор “, отбелязва Уилям Хейнедж. „ Ако в действителност ни пука за работещите, дано им дадем болнични. В последна сметка тези болнични листове ще разрешат да се подсигурява, че болните няма да заразят други хора, ще им дадат опция да допринесат за предварителната защита на работното място – няма защо да се мисли “.

Друга причина за по-високите смъртни случаи от COVID-19 измежду по-слабо заможните американци е самата здравна система на страната: хората без здравно обезпечаване постоянно би трябвало да чакат по-дълго, с цел да видят терапевт, което усилва риска от по-тежък ход на болестта. Освен това те са по-склонни да страдат от хронични болести, които също основават спомагателни опасности при заразяване с коронавирусна зараза. „ Социалните неравенства се отразяват – и се изострят – в нашата статистика за смъртността по разнообразни способи “, споделя Меган Рани. „ След появяването на ковид загубихме способността да маскираме тези съществени проблеми и резултатът от тези проблеми се утежни заради обстоятелството, че доста от инструментите за обществена поддръжка, които преди този момент ни позволяваха да се измъкнем, стопираха да работят “.

Америка също има по-високи равнища на смъртност от приложимост на опиоиди и насилствени закононарушения с оръжие спрямо други развити страни, сподели Рани, а лечебните заведения в Съединени американски щати е по-вероятно, в сравнение с в чужбина, да бъдат претрупани във връзка с броя на пациентите. „ Има връзка сред такива претоварвания и неприятния резултат от огромно многообразие от болести и пострадвания “, цитира специалистът The Guardian „ Освен това, съгласно предварителните резултати от някои изследвания, когато има повече пациенти с коронавирусна зараза в лечебните заведения или интензивните отделения към този момент са претъпкани, рискът от гибел от COVID-19 се усилва там “.

Според изследване, оповестено неотдавна в Lancet, един от факторите, влияещи върху смъртността от ковид в страната, е доверието в държавното управление - в тези страни, където жителите имат вяра по-малко на управляващите, са регистрирани повече инфекции и смъртни случаи от COVID-19, написа колумнистът на The Guardian. „ Ако човек не има вяра на управляващите, е по-малко евентуално да съблюдава рекомендациите или заповедите в границите на блокирането или да носи маски в ранните стадии “, изяснява Меган Рани. „ Освен това ниското равнище на доверие също пречи на управляващите да подхващат значими ограничения, като разпространяване на маски или осъществяване на проби и събиране на данни. Както означи специалистът, единствено 25 американски щата разгласяват надеждни данни за възрастовата конструкция на заболеваемостта от COVID-19, което да вземем за пример затруднява определянето на какъв брой деца се разболяват. Според Рани това основава един тип циничен кръг: здравните управляващи без надеждни данни не могат да разработят в действителност ефикасни превантивни ограничения, а популацията отхвърля да се преценява с незадоволително ефикасните ограничения, защото не им има вяра.

Както се акцентира в материала на The Guardian, заради специфичната държавна конструкция на Съединените щати, федералното държавно управление на страната няма пълномощия да ползва превантивни ограничения на всички места, а отговорността за това е на локалните управляващи. Междувременно по време на пандемията арсеналът на управляващите във връзка с оправянето със незабавни здравни обстановки понижа още повече: през това време повече от половината американски щати вкараха спомагателни ограничавания върху пълномощията на здравните управляващи, отбелязва колонистът. Според Уилям Хейнедж в Америка има избрани „ кръгове “, които се интересуват от дерегулация в областта на опазването на здравето, за които въпросът се опира единствено до какъв брой висока смъртност е готово да издържи популацията – и те виждат, че даже сегашната статистика не тормози доста забележителна част от популацията на страната.

Според Меган Рени Съединени американски щати към момента имат време да трансформират курса и да предотвратят такава висока смъртност в бъдеще. „ Убедена съм, че имаме опция да създадем по-добро бъдеще “, сподели специалистът пред The Guardian, отбелязвайки, че водачите на страната „ могат да отделят малко време, с цел да изградят нужната инфраструктура, тъй че в случай че има нов вариант или друга огромна пандемия, да имаме система за справяне с тази обстановка “.

Въпреки това, успеваемостта на отговора на Съединени американски щати на пандемията в допълнение понижава американската изключителност, показва колонистът на Guardian. „ Много е американско да се каже, че действителността ще бъде такава, каквато самият човек желае да я види, че в случай че искаш, можеш да бъдеш всеки, това е доста американско “, разяснява обстановката Уилям Хейнедж. „ Но действителността е действителна и на вируса не му пука кой си. Единственото нещо, което го интересува, е, че можеш да се заразиш “.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР