Лондон. Руски хакери са разпространили поверителни данни на британската полиция

...
Лондон. Руски хакери са разпространили поверителни данни на британската полиция
Коментари Харесай

Mail on Sunday: Руски хакери са разпространили конфиденциални данни на британската полиция

Лондон. Руски хакери са популяризирали поверителни данни на английската полиция в „ тъмния “ интернет (даркнет), откакто настояването им за откуп е било отхвърлено, написа английският таблоид Mail on Sunday .

Изданието отбелязва, че „ поверителната информация, съхранявана от английската полиция, е била открадната от съветски хакери заради скучен пробив в сигурността “. „ Бандата на киберпрестъпниците Clop разгласява част от материалите, откраднати от ИТ компания (Dacoll), която ръководи достъпа до полицейската компютърна система ПКС) в по този начин наречената „ сенчеста мрежа “ (даркнет) със опасността от по-нататъшно разпространяване “, написа вестникът.

Смята се, че Clop са поискали откуп от Dacoll. Според изданието данните от киберпрестъпниците са добити с помощта на фишинг офанзива през октомври, когато са получили достъп до материали, в това число от ПКС, съдържащи персонална информация и записи на 13 милиона души. Когато Dacoll отхвърля да заплати, хакерите са качили стотици файлове в даркнета. Компанията отхвърли да разкрие размера на претенции откуп. Dacoll е снабдител на ИТ решения в Обединеното кралство и едно от неговите дъщерни сдружения, NDI Technologies, дава отдалечени осведомителни услуги на 90% от служителите на реда. Друга компания на Dacoll, NDI Recognition Systems, обезпечава ИТ поддръжка за системите, употребявани по автомагистралите в Англия.

Твърди се, че откраднатите файлове съдържат изображения на автомобилисти, които хакерите на Clop явно са взели от Националната система за автоматизирано различаване на номера (ANPR). Кадрите съдържат изображения в непосредствен проект на лицата на водачите, снимани сега на превишена скорост.

„ Ние сме наясно с този случай и работим с сътрудниците от правоприлагащите органи, с цел да разберем изцяло и смекчим всяко евентуално влияние “, сподели пред изданието представител на Националния център за киберсигурност. Според представител на Националната организация за битка с престъпността ведомството му е осведомено с случая и спомага за следствието.

Говорител на Dacoll удостовери, че компанията е станала жертва на случай с киберсигурността на 5 октомври. " Успяхме бързо да се върнем към естественото си работно равнище. Инцидентът беше стеснен до вътрешна мрежа, която не беше обвързвана с нито една от мрежите или услугите на нашите клиенти ", добави той.

Експертът по национална сигурност и някогашен полковник от английското военно разузнаване Филип Инграм счита, че приключването на информация „ слага под въпрос механизмите за киберсигурност, които съществуват сред голям брой обществени и частни организации за ръководство на поверителни данни за правоприлагането “.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР