Лондон. Френският президент Еманюел Макрон присттигна в столицата на Унгария

...
Лондон. Френският президент Еманюел Макрон присттигна в столицата на Унгария
Коментари Харесай

Daily Mail: Визитата на Макрон в Будапеща подчертава различията

Лондон. Френският президент Еманюел Макрон присттигна в столицата на Унгария в понеделник за диалози с водачите на източните страни членки на Европейския съюз, полемики, които евентуално ще подчертаят политическите разриви във връзка с обсега на пълномощията на Европейски Съюз и бъдещия курс на блока, написа английският таблоид Daily Mail

Макрон ще организира двустранна среща в Будапеща с унгарския министър председател Виктор Орбан, десен популист, който оспорва полезностите на Европейски Съюз и неговата пълномощия върху делата на 27-те държави-членки.

Орбан и полският министър председател Матеуш Моравецки, с който Макрон също възнамерява да се срещне, бяха въвлечени в спор с Брюксел поради опитите на Европейски Съюз да подчини държавните управления, считани за нарушаващи върховенството на закона и демократичните стандарти.

Европейската комисия задържа десетки милиарди долари средства за икономическо възобновяване след пандемията, предопределени за Полша и Унгария поради корупция, интервенция в правосъдната система и надзор на медиите. Европейски Съюз заплаши да наложи спомагателни наказания, в случай че страните не съблюдават условията на върховенството на закона.

Франция би трябвало да поеме ротационното шестмесечно председателство на Европейски Съюз на 1 януари. Макрон също има планувани срещи с унгарския президент Янош Адер и премиера на Словакия Едуард Хегер. Френският водач възнамерява да взе участие и в среща на върха на водачите на Вишеградската група: Унгария, Полша, Словакия и Чехия.

Пътуването на Макрон, първото посещаване в Унгария на настоящ френски президент от 2007 година, идва преди срещата на върха на Европейски Съюз, планувана за по-късно тази седмица.

Френският президент, центрист по убеждения, който е твърдо проевропейски насочен, също възнамерява да се срещне в понеделник с демократичния кмет на Будапеща Гергели Карачони и с Петер Марки-Зай, опозиционен претендент, който възнамерява да се състезава с Орбан за поста министър-председател по време на общите избори в Унгария напролет на идната година.

Макрон също по този начин възнамерява да посети гроба на унгарския мъдрец и критик на Орбан Агнес Хелер, която умря през 2019 година.

Стопанинът на Елисейския замък евентуално ще се кандидатира за втори мандат на президентските избори във Франция през идната година. Сред главните му противници в този миг са двама десни националисти, журналистът Ерик Земур и Марин Льо Пен, които през последните месеци се срещнаха с Орбан и прегърнаха доста от политиките му.

Самият Орбан работи интензивно за консолидиране на европейската десница, в това число политици и партии, които споделят неговите антиимиграционни възгледи и опълчването му Европейски Съюз да упражнява избрани законови пълномощия над националните държавни управления на блока.

Макрон, който зави надясно по въпросите на сигурността и миграцията, откогато за първи път стана президент на Франция през 2017 година, сподели на конференция предходната седмица, че счита Орбан за „ политически конкурент “, само че и за „ европейски сътрудник “, с който значимо е да „ работим дружно за нашата Европа “.

" Може да има дълбоки различия и има такива. Но нашият дълг през идващите месеци е да позволим на Европа, в дневния ред, който загатнах, да продължи да върви напред ", сподели Макрон. „ Много ясно е, че по въпроса за върховенството на закона ще има различия.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР