Лондон/Брюксел. Майкъл Гоув обвини днес Европейския съюз, че блокира шансовете

...
Лондон/Брюксел. Майкъл Гоув обвини днес Европейския съюз, че блокира шансовете
Коментари Харесай

The Times: Майкъл Гоув обвинява ЕС, че блокира шансовете за споразумение

Лондон/Брюксел. Майкъл Гоув упрекна през днешния ден Европейския съюз, че блокира възможностите за реализиране на договорка за Брекзит, като отхвърли да отстъпи на английските претенции за унищожаване на защитния механизъм за ирландската граница, написа английският вестник The Times .
Гоув, който в кабинета дава отговор за подготовката на Брекзит без договорка, съобщи, че е „ надълбоко тъжен “, че Брюксел е отхвърлил настояването на Борис Джонсън за наново отваряне на съглашението за отдръпване, заявявайки, че сходно държание „ не е в полза на Европа “.
Неговите мнения пристигнаха, откакто Европейската комисия съобщи, че е отворена за диалози с Лондон, само че даде да се разбере, че защитния механизъм не предстои на унищожаване.
Това обръщение бе подкрепено през днешния ден от ирландския министър председател Лео Варадкар, който предизвести, че не може да има договорка без правна отбрана, с цел да се избегне твърда граница в Ирландия. „ Нашата позиция е, че съглашението за отдръпване, в това число защитния механизъм, е затворено. Но постоянно има място за диалози и договаряния “, сподели той.
„ Със сигурност можем да създадем промени в политическата декларация и преди този момент сме показали, че е допустимо да предложим обяснения.
След среща на държавния „ щаб “ за Брекзит Гоув упорства, че Англия е подготвена да стартира диалози в „ дух на любезност “. Той обаче сподели, че е от значително значение Европейски Съюз да одобри нов метод, откакто съглашението на Тереза Мей беше отхвърлено три пъти от Народното събрание.
„ Нуждаем се от нов метод и сме подготвени да се ангажираме с Европейския съюз, да преговаряме добросъвестно, с цел да сме сигурни, че можем да имаме другарски връзки в бъдеще “, сподели той пред кореспонденти.
„ Ще вложим цялата си сила, с цел да подсигуряваме, че можем да реализираме тази добра договорка, само че сега Европейски Съюз е този, който наподобява споделя, че не се интересува.
„ Те просто споделят:„ Не, не желаеме да приказваме “. Мисля, че това е неправилно и тъжно. Това не е в полза на Европа. "
Варадкар обаче отхвърли, че Европейски Съюз отхвърля да приказва с Лондон, и още веднъж насочи поканата си към Борис Джонсън да отиде в Дъблин за диалози „ без предварителни условия “, на която Даунинг Стрийт не отговори.
В същото време той сподели, че съглашението за отдръпване не може да бъде отворено още веднъж, макар че Европейски Съюз може да предложи „ уточнения “, както и вероятни промени в политическата декларация по отношение на бъдещите връзки сред Обединеното кралство и Брюксел.
„ Нашата позиция е, че съглашението за отдръпване, в това число защитния механизъм, е затворено. Но постоянно има място за диалози и договаряния “, сподели той.
Въпреки явно все по-втвърдените позиции на двете страни, Варадкар съобщи, че се примирил за Брекзит без договорка. „ Не одобрявам, че е неизбежно. Има доста способи, по които не може да се избегне излизане без договорка. Със сигурност не съм суеверен за това “, сподели той.
„ Както постоянно се случва преди съглашение, нещата могат да бъдат малко сложни, само че приключват със съглашение и мисля, че това е допустимо и в този момент. “
Притесненията в Брюксел внезапно се покачиха след среща предходната седмица сред висши представители на Европейски Съюз и основния консултант за връзките с Европейски Съюз на Джонсън Дейвид Фрост. Според неназован представител Англия няма опция на Брекзит без съглашение и „ няма желание да договаря ”. „ Изглежда, че Брекзит без договорка е основният сюжет на държавното управление на Обединеното кралство “, съобщи цитираното лице.
Говорител на Европейската комисия съобщи, че ръководителят на комисията Жан-Клод Юнкер е подчертал, че е подготвен да се срещне с Джонсън, макар че идващият ход би трябвало да пристигна от английската страна.
„ Както ръководителят Юнкер сподели на премиера на Обединеното кралство Джонсън, Комисията остава разполагаем през идващите седмици, в случай че Обединеното кралство желае да организира диалози и да обясни по-подробно своята позиция, без значение дали по телефона или персонално “, сподели представителят.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР