Лондон. Бронзовата статуя на Грета Тунберг на стойност 24 000

...
Лондон. Бронзовата статуя на Грета Тунберг на стойност 24 000
Коментари Харесай

Sky News: Поставиха статуята на Грета Тунберг в университета Уинчестър

Лондон. Бронзовата скулптура на Грета Тунберг на стойност 24 000 английски лири, която студенти описаха като „ суетлив план “, беше открита в университета Уинчестър, оповестява Sky News .

Противоречивата бронзова статуя на екоактивистката в натурален размер е сложена в кампуса на образователното заведение, макар апелите на студентския профсъюз за отсрочване на откриването.

Произведението на изкуството се споделя „ Направи разлика “ и е дело на Кристин Чарлсуърт, съгласно която Тунберг е изключителна жена, „ съумяла да оглави мобилизацията на младежите в поддръжка на световната отбрана на околната среда “.

Университетът в Уинчестър разгласи изключителна обстановка за климата и екологията през 2019 година и се отхвърли цялата ненужна пластмаса за еднократна приложимост в устрема си да реализира климатична индиферентност до 2025 г.

През 2019 година управлението на университета е поръчало бронзова скулптура на Тунберг за 23 760 английски лири, само че след това се постанова да направи редуциране на щата поради пандемията. Това провокира мощното неодобрение на чиновници и учащи се, като ръководителят на студентския профсъюз съобщи предходната седмица, че са настояли пред управлението за прекъсване на дейностите по плана.

„ Студентите са ядосани и разочаровани. Трябва да знаем по какъв начин се харчат парите ни “, съобщи Меган Бол.

Въпреки че се сблъска с рецензиите от страна на Студентския съюз на Уинчестър (SU) и Университетския и колежански съюз (UCU), заместник-ректорът на университета професор Джой Картър съобщи, че в управлението са „ горди да почетат “ Тунберг.

„ Подходът на университета към изкуството е да поръча или закупи необикновени и впечатляващи творби, които въплъщават отличителните ни черти и полезности “, сподели тя. „ Грета е млада жена, която макар компликациите в живота си се е трансформирала във водеща екологична активистка в света. Като университет, отдаден на устойчивостта и обществената правдивост, ние сме горди да почетем тази вдъхновяваща жена по подобен метод. Знаем, че мнозина я намират за спорна фигура. Като университет приветстваме необорим спор и сериозни диалози. Надяваме се, че нейната скулптура ще помогне да вдъхновим нашата общественост, напомняйки й, че каквото и да ни предложи животът, въпреки всичко можем да променим света към по-добро “.

Г-жа Картър добави, че никакви средства не са били отклонявани от услуги за поддръжка на студенти или от личен състав.

Синдикатът разгласява искане да се спре плана в „ Туитър “, заявявайки, че въпреки да „ поддържа ролята, която Тунберг изигра в международен мащаб, това се случва след няколко години строги икономии “.

„ Парите би трябвало да се употребяват по-добре – за попречване на съкращения в университета “, упорстват студентите. Бол твърди, че това е „ суетлив план на пенсиониращия се заместник-ректор “.

We have just passed the following motion regarding ’s decision to spend £24k on a statue of Greta Thunberg after years of austerity:
— Winchester UCU (@WinchesterUCU)

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР