Лондон/Берлин. В Германия, на фона на продължаващото покачване на цените

...
Лондон/Берлин. В Германия, на фона на продължаващото покачване на цените
Коментари Харесай

The Independent: Тази зима много немци са поставени пред избор - отопление на дома или подаръци за Коледа

Лондон/Берлин. В Германия, на фона на продължаващото повишаване на цените на силата, цените на електрическата енергия за семействата се покачиха до връх - и в този момент, когато тежката зима наближава, филантропичните служащи от ден на ден показват опасения, че рецесията може да бъде тежък удар за най-бедните фамилии в страната, написа The Independent .

„ Тарифите за отопление в Германия са се нараснали с към 30 % от предходната година “, сподели Нина Олмайер, шеф на Германския детски фонд за правна поддръжка, пред английския вестник. „ За да отопляват жилищата си, бедните фамилии би трябвало да икономисват от други съществени артикули и услуги - да вземем за пример храна или облекла. А коронавирусът в допълнение усложни обстановката, защото хората прекарват повече време вкъщи “.

Според статистическата работа на Европейски Съюз Евростат, цените за електрическа енергия за семействата в Германия през първата половина на 2021 година са били най-високите в целия Европейски съюз - 0,3193 евро за kWh. Междувременно, с изключение на тези разноски, сметките за ток в страната се начисляват с разнообразни такси, налози и заплащания за потребление на мрежата, за които германците би трябвало да заплащат още повече, написа The Independent. Както отбелязва наблюдаващият на изданието, през октомври някогашният канцлер на Германия Ангела Меркел се опита да реализира понижаване на разноските за електрическа енергия в семействата, като понижи таксата за поддържане на сила от възобновими източници с 42,7%, само че защото тази мярка ще влезе в действие едвам през януари 2022 година, бедните фамилии по този начин и не осетиха смекчаването на финансовия товар.

„ Вероятността хората, живеещи покрай линията на бедността, да я пресекат, в този момент се е нараснала и всичко това е поради цените за електрическа енергия “, разяснява Нина Олмайер обстановката в изявление за The Independent. „ Възможно е някои фамилии да не могат да купят дарове за децата си, тъй като в противоположен случай ще би трябвало да ги оставят без парно. Това е, което ни тревожи “.

Както се акцентира в материала The Independent, в Германия съвсем 3 милиона деца живеят под прага на бедността; в това време, макар че исторически делът им е бил по-висок в някогашната Германска демократична република, в последно време те стават от ден на ден и повече във Федерална Република Германия. И макар обстоятелството, че доста фамилии получават обществена поддръжка от страната, която покрива по-голямата част от сметките за ток, те въпреки всичко би трябвало да заплащат сами главната ставка и тя ще би трябвало да нарасне през 2022 година, написа английският вестник.

Енергийната сигурност е един от главните цели на новия немски канцлер Олаф Шолц и неговото съдружно държавно управление, се споделя в публикацията. Като част от съглашението, подписано сред партиите в новата ръководеща коалиция, Берлин планува изцяло да се откаже от въглищата до 2030 година, а до 2040 година - от газа, само че това изисква огромни вложения в развиването на възобновима сила - и тези разноски към този момент се трансферирани върху плещите на немските консуматори, написа The Independent.

Отделна роля в енергийната рецесия в Европейски Съюз изигра „ скандалния “ газопровод „ Северен поток 2 “, който беше приключен, само че не стартира работа, защото операторите към момента чакат съответните позволения от европейските надзорни органи, отбелязва създателят. „ Според някои “, в отговор на тези забавяния съветският президент Владимир Путин реши да понижи доставките на синьо гориво за Европа, което предизвика рецесията, акцентира журналистът. Както отбелязва той, самият съветски водач внезапно отхвърли сходни догатки – дейната поддръжка на Германия за построяването на газопровода обаче мощно разгневи съдружниците на страната, които считат, че Москва може да трансформира плана в „ политическо оръжие “.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР