Локализиран е пожарът, избухнал снощи над благоевградското село Дренково, съобщи

...
Локализиран е пожарът, избухнал снощи над благоевградското село Дренково, съобщи
Коментари Харесай

Пожарът в Дренково е локализиран, засегнати са около 400 дка гори

Локализиран е пожарът, избухнал нощес над благоевградското село Дренково, заяви шефът на Югозападното държавно дружество /ЮЗДП/ инж. Дамян Дамянов. По цялата външна страна е основана полоса, която се облива с вода. Огънят, който е тръгнал от запалени сухи треви наоколо до къщите, бързо се разраства и обгръща близката борова гора. Към 400 декара иглолистни култури са наранени от стихията, от които върхово са унищожени към 100 декара, съобщи Българска телеграфна агенция.

Над 100 горски чиновници на ЮЗДП със шест високопроходими профилирани автомобила, както и четири пожарни коли и огнеборци на РД " ПБЗН " Благоевград вземат участие в гасенето. През целия ден дежурните екипи остават на мястото на случая, с цел да наблюдават обстановката.

Общо 37 пожара са зародили от началото на годината на територията на ЮЗДП. Засегнати са над 1000 декара горски територии, главната част от които са иглолистни култури. Човешката немарливост продължава да е главен фактор за пораждане на горските пожари. Опасността от нови запалвания остава извънредно висока поради сухото време и високите треви. Затова ЮЗДП приканва жителите за нараснало внимание при боравене с огън и припомня, че е неразрешено паленето на стърнища и растителни останки в аграрни земи на по-малко от 100 метра от границите с горските територии.

При констатиране на нарушавания се постанова санкция до 500 лева, а плануванаъа имуществена глоба е до 1000 лева Законът за горите планува същото наказване и за нарушителите, които палят огън в горски територии отвън избраните зони от държавните горски и ловни стопанства.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР