Лодон/Вашингтон. Индексът S&P 500, който обединява най-големите публични компании, търгувани

...
Лодон/Вашингтон. Индексът S&P 500, който обединява най-големите публични компании, търгувани
Коментари Харесай

Financial Times: Фондовите борси в САЩ регистрираха най-лошия си месец от 2009 година

Лодон/Вашингтон. Индексът S&P 500, който сплотява най-големите обществени компании, търгувани в Съединени американски щати, потъна с 5,8% през януари. Това е най-сериозният месечен спад на показателя от началото на пандемията и най-лошата цифра за януари от 2009 година, т.е. от международната финансова рецесия, написа Financial Times .

Освен това два дни преди края на месеца пазарната динамичност беше изцяло антирекордна за януари: показателят падна с 9,8%.

Технологичният бранш пострада още повече: показателят NASDAQ Composite потъна с 10% през януари, а преди двудневната пазарна промяна в края на месеца спадът доближи 15,7%.

Основната причина за сходни песимистични настроения на вложителите на фондовия пазар в Съединени американски щати през януари беше упованието за ранно повишение на главния лихвен % от Федералния запас. Правителството на Съединени американски щати от дълго време приказва за допустимо приемане на тази мярка като отговор на възходящата инфлация в страната. Но за фирмите и вложителите, които залагат на дълготрайни облаги, това би означавало по-ниска евентуална възвръщаемост.

И най-после, предходната седмица Федералният запас разгласи, че след срещата е решено да се резервира главната рента на равнище от 0,00-0,25% годишно.

Директорът на финансовата институция Джером Пауъл обаче даде да се разбере, че в последна сметка лихвата ще бъде нараснала и това най-вероятно ще стане през март. А президентът на Федералната аварийна банка на Атланта, която е част от Федералния запас, Рафаел Бостик, сподели ден преди този момент, че с цел да се пребори с инфлацията, той може да предприеме по-рязко нарастване на базисната ставка. Напоследък Резервът покачва или понижава лихвата с не повече от 0,25% едновременно, само че с цел да се бори с инфлацията, лихвеният % може да бъде нараснал с 50 базисни пункта едновременно, сподели господин Бостич.

Друга тематика, която преследва американските вложители през целия януари, беше евентуалното навлизане на съветски войски в Украйна, за което представители на НАТО и Запада приказват през цялото това време. Всеки огромен боен спор е стресов фактор за пазара, изключително що се отнася до присъединяване на Русия в него. Западните страни заплашват да наложат съществени наказания на Русия при положение на военни дейности против Украйна, в това число против съветски енергийни компании. Всичко това може да докара до доста нарастване на цените на силата, а те съществено са се повишили през 2021 година, отбелязва Financial Times.

На този декор отрицателните настроения на вложителите в софтуерния бранш на Съединени американски щати се отразиха в спада на целия фондов пазар на страната.

„ Ситуацията в Украйна е това, което трансформира страховете на един сензитивен към лихвените проценсти пазар в по-мащабна ликвидация на рискови активи “, разяснява обстановката на фондовия пазар в Съединени американски щати Тим Мъри, пълководец на финансовите пазари на T Rowe Price.

В Украйна обаче към момента няма война. Икономиката на Съединени американски щати, макар всички компликации, продължава да се възвръща от последствията от пандемията и постъпленията на огромните компании може да не са толкоз впечатляващи, колкото предходната година (тогава внезапното нарастване на индикаторите беше породено от извънредно неприятните резултати в разгара на пандемията), само че ще остане позитивен, споделят анализаторите. Така, съгласно портфолио мениджъра на JPMorgan Джак Кафи, огромните софтуерни компании ще бъдат по-устойчиви на инфлацията и ще могат да се възползват от дълготрайните трендове, като да вземем за пример възходящото търсене на полупроводници. И господин Мъри отбелязва, че даже измежду дребните компании има такива, които даже при съществени съмнения на пазара ще останат на повърхността, защото имат надеждна тактика за развиване.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР