Лобистка група, представляваща интересите на производителите на балони, обвини Европейската

...
Лобистка група, представляваща интересите на производителите на балони, обвини Европейската
Коментари Харесай

Битката за балоните: Лобисти обвиняват Брюксел в забуждаващи данни за замърсяването

Лобистка група, представляваща ползите на производителите на балони, упрекна Европейската комисия в " заблуждаващи изказвания " единствено седмица откакто основаната в Брюксел евроинституция показа проектите си за понижаване на пластмасовите боклуци в моретата, написа EUobserver.

" Ако балоните и пръчките за балони бъдат неправилно включени в новите регулации, това би било унищожително за промишлеността и обвързваните с нея работни места, без да има осезаема изгода за околната среда ", се показва в изказване на European Balloon & Party Council (EBPC) от началото на седмицата.

Изказването на групата е в отговор на предлагането на еврокомисията за нова инструкция, което бе оповестено предходната седмица. В него Брюксел предлага пръчките за балони (наред с пластмасовите клечки за уши, принадлежности за хранене, чинии, сламки, бъркалки) към този момент да не се създават от пластмаса.

Самите балони няма да бъдат неразрешени, само че еврокомисията предложи производителите да би трябвало да слагат етикети, в които да споделят на потребителите за екологичните последствия от продукта, както и какви са най-хубавите способи за изхвърлянето му.

Според лобистката група обаче еврокомисията раздува вредата за околната среда от балоните и пръчките за балони и те не са измежду 10-те най-често срещани предмети по плажовете. Вместо това EBPC твърди, че сред 2010 и 2016 година балоните са представлявали единствено 1% от пластмасовите предмети, намирани по европейските плажове, а пръчките за балони са били нула %. Лобистката група цитира проучване на Конвенцията за предотвратяването на морското замърсяване посредством изхвърляне на боклуци от кораби и самолети (OSPAR), в която си сътрудничат 12 западни и северни страни от Европейски Съюз, както и Норвегия, Исландия и Швейцария.

" Като артикул, който носи безкрайна наслада и страсти на милиони хора по света, ние считаме, че е непочтено по отношение на промишлеността и желаеме да имаме думата и да предоставим на потребителите същинските обстоятелства ", се показва в изказване на уеб страницата на организацията.

Представителни данни

В коментар за EUobserver обаче еврокомисията отхвърля изказванията на лобистите. " Индустрията за произвеждане на балони за празненства цитира данни от Конвенцията OSPAR, която покрива единствено североизточния атлантически район ", разяснява представителят на еврокомисията Енрико Бривио. По думите му Брюксел, с цел да има действителна представителна извадка, е употребявал данни с доста по-широк обсег.

Еврокомисията разчита на база данни, формирана от вътрешния й институт – Съвместния проучвателен център. Те се основават на проби от 276 плажа в 17 страни, членки на Европейски Съюз. " Общо 355 671 предмета бяха прегледани в границите на 679 изследвания и бяха класифицирани съгласно разпространяването им. Предметите, които са най-сходни, бяха сложени в една и съща категория, както е в тази ситуация с балоните и пръчките за балони ", изясни Бривио.

" На основата на тези данни балоните и пръчките за балони дават отговор на 2% от предметите за еднократна приложимост, открити на европейските плажове, което ги слага на девето място в листата на 10-те пластмасови предмета за еднократна приложимост ", добави той.

Кой влиза в топ 10

Всичко зависи от метода на изчисление. В документ, съпровождащ предлагането на еврокомисията от предходната седмица, се показват няколко метода. В един от тях балоните и пръчките за балони дружно съставляват 0.71% от планове отпадък и са сложени на 22-о място.

Но еврокомисията е направила и класиране, в което " категориите, които са доста сходни, са групирани дружно ". Това, че балоните и пръчките за балони са сложени на девето място, се получава и тъй като да вземем за пример бутилките и капачките са събрани в една категория.

Еврокомисията също признава, че в тази ситуация има известна степен на произволност. " Процесът на разпределение на предметите оказва въздействие върху класирането и няма изцяло справедлив метод това да се прави ", се показва в нейно изказване.

Споровете за данните не са непредвидени, защото производителите по-често са срещу, в сравнение с за каквито и да е регулаторни промени, които могат да повлияят на бизнеса им. Много от продуктите, наранени от препоръчаната инструкция, се създават отвън Европейски Съюз, само че в производството на балони вземат участие към 15 000 европейци по данни на тяхната асоциация.

Изявлението на лобистката група по всяка възможност е опит да бъдат уверени евродепутатите и страните членки, чието единодушие е належащо, преди препоръчаната инструкция да се трансформира в закон.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР