Ливърпул отново удари Челси след дузпи и спечели втори трофей за сезона

...
Ливърпул триумфира в турнира за Купата на Футболната асоциация, след
Коментари Харесай

Ливърпул триумфира в турнира за Купата на Футболната асоциация, след като надви Челси след нулево равенство в редовното време и продълженията и 6:5 при изпълнението на дузпи. Мърсисайдци сломиха съперника за втори път през сезона във финала на домашна купа след този за Купата на Лигата, когато отново ликуваха след дузпи след 11:10.
Цимикас (л) миг след победната дузпа за Ливърпул.
На стадион „Уембли“ в английската столица Лондон спорът за трофея оправда очакванията откъм създадени положения, но разочарова предвид малката бройка точни удари съответно към вратите на Алисон и Едуар Менди. Мачът започна по-добре за „червените“, които на няколко пъти чрез Луис Диас застрашиха „синята“ отбрана, но тимът на Томас Тухел оцеля. Лондончани изнесоха постепенно играта и на свой ред имаха две добри ситуации. Първо, изстрел на Кристиан Пулишич мина встрани, а след това Алисон се хвърли самопожертвователно в Маркос Алонсо и блокира изстрела на испанския краен защитник. Малко след изтичането на половин час игра мърсисайдци понесоха удар след принудителната смяна на Мохамед Салах. Египетската звезда на „червените“ падна на земята, като първоначално изглеждаше, че има разтежение. Все още не е ясно какво е състоянието му, но Юрген Клоп и компания ще се надяват той да бъде на линия най-малко за финала в Шампионска лига срещу Реал Мадрид на 28 май в Париж.

След почивката Челси стартира по-активно и Алисон бе принуден да спасява шут на Пулишич. Гредата спаси бразилския страж на Ливърпул след пряк свободен удар на Алонсо, а „сините“ продължиха да натискат в търсене на пробив в защитата на съперника. „Червените“ обаче също реагираха с опасни шутове на Диас и резервата Диого Жота, които преминаха покрай вратата на Менди. В края на редовните 90 минути възпитаниците на Клоп уцелиха на два пъти гредата, като първо вездесъщият Диас, който бе определен за Играч на мача, бе разколебан от страничния стълб, а след това Андрю Робъртсън от близка дистанция не намери чисто топката и също стреля в гредата. Така, нищо не раздели „червени“ и „сини“ и след втория финал помежду им за домашна купа.

В продълженията преобладаваше по-скоро сигурността в действията на двата тима, като двамата вратари рядко бяха застрашавани. Неизбежното се случи и във втория финал между двата големи съперника, като победителят, подобно на първия сблъсък за трофея в Карабао Къп, щеше да бъде решен след рулетката на дузпите. Алонсо и Джеймс Милнър бяха точни при първите изпълнения за двата тима, преди резервата Сесар Аспиликуета да уцели гредата при своя удар. Ливърпул поддържаше преднина от едно попадение до решителната дузпа на Садио Мане. Нападателят, който донесе първа Купа на Африка в историята на Сенегал след реализиран единадесетметров наказателен удар във финала с Египет, се провали срещу съотборника си в националния отбор Менди, който отрази изстрела му и запази живи надеждите на Челси. Хаким Зиеш и Жота не пропуснаха след това, но Мейсън Маунт бе спрян от Алисон, който даде нов шанс на мърсисайдци да триумфират. Зад топката застана друга от смените на Клип – Костас Цимикас, който запази самообладание и донесе втория трофей на Ливърпул през кампанията.
Маунт направи решителния пропуск за Челси.
Отборът продължава да мечтае за безпрецедентен куадрупъл, като е на финал в ШЛ с Реал и е на три точки от шампиона Манчестър Сити във Висшата лига, два кръга преди края на сезона. Това бе първи триумф за Клоп във ФА Къп, откакто той пристигна начело на тима през 2015 година. „Червените“ вече имат осем трофея от надпреварата, изравнявайки се с Тотнъм и Челси на третото място – рекордьор е Арсенал с 14, следван от Манчестър Юнайтед с два по-малко. Играчите на Тухел постигнаха антирекорд, след като се превърнаха в първия тим в историята на съревнованието, който губи три поредни финала. За двата отбора предстоят ангажименти във Висшата лига, като Ливърпул гостува на Саутхемптън във вторник, докато Челси приема Лестър два дни по-късно. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР