Ливърпул премина през едно от най-трудните изпитания по пътя към

...
Ливърпул премина през едно от най-трудните изпитания по пътя към
Коментари Харесай

"Ливърпул" възкръсна в голов трилър с "Нюкасъл" и отново поведе във Висшата лига

Ливърпул " мина през едно от най-трудните тествания по пътя към мечтаната купа във Висшата лига, само че съумя да победи " Нюкасъл " с 3:2 в зрелищен конфликт. Мърсисайдци три пъти повеждаха на " Сейнт Джеймсис ", с цел да могат да пречупят " свраките ". Срещу себе си алените имаха извънредно въодушевен противник, който направи един от най-хубавите си мачове против водещ отбор през сезона.

Върджил ван Дайк, Мохамед Салах и Дивок Ориги бяха точни за мърсисайдци. За " Нюкасъл " се разписаха Кристиян Ацу и Саломон Рондон. Ориги вкара победното попадение три минути преди края, откакто се появи от пейката на мястото на контузения Салах.

Успехът разреши на " Ливърпул " да излезе отпред в класирането с две точки пред първенеца " Манчестър сити ". В предпоследния си мач за сеозна " жителите " одобряват " Лестър ", като срещата е в понеделник.

Следващият уикенд следва и последният кръг, в който " Ливърпул " е хазаин на " Уулвърхемптън ", а " Сити " гостува на " Брайтън ".

Мениджърът на алените Юрген Клоп направи четири промени от единайсеторката, която загуби от " Барселона " с 0:3 в Шампионската лига. Трент Александър-Арнолд, Деян Ловрен, Джордан Хендерсън и Даниел Стъридж попаднаха измежду титулярите.

" Нюкасъл " предложи проведена игра с доста футболисти в средата на терена и отбрана. Рафаел Бенитес разчиташе само на Саломон Рондон в предни позиции, подпомаган от Кристиан Ацу и Айосе Перес.

От началните минути си пролича тактиката на двата отбора – " Ливърпул " държеше топката, а " свраките " одобриха играта в своята половина и действаха на контраофанзива.

В 13-ата минута гостите откриха резултата с попадение на Върджил ван Дайк. Централният бранител беше изтърван от Джамал Ласелс при центриране от корнер и Ван Дайк се разписа с глава. Само преди дни бранителят на мърсисайдци беше определен за Играч №1 в анкетата на Асоциацията на професионалните футболисти.


© Reuters

За " Ливърпул " това беше 21-и гол от статично състояние от началото на сезона.

" Нюкасъл " бързо съумя да се отърси от попадението на гостите, с цел да придвижи играта в предни позиции. Футболистите на Бенитес сложиха напрегнат мърсисайдци и те започнаха да бъркат по-често. Първо Перес опита шанса си, само че не улучи вратата.

В 20-ата минута след неточност в алената отбрана топката се озова в Рондон, който стреля, а на голлинията Александър-Арнолд почисти удара с ръка. В последна сметка топката се върна към Ацу, който с компактен удар осъществя – 1:1.


© Reuters

Реферът Андре Маринър зачете попадението и реши да не демонстрира червен картон на бранителя на гостите.

Домакините действаха доста въодушевено и с огромно предпочитание, само че насладата им не продължи толкоз дълго време. Само осем минути по-късно Салах съумя да възвърне задатъка на " Ливърпул ".


© Reuters

Египтянинът беше изтърван от отбраната на " свраките " и засече центриране на Александър-Арнолд. За Салах това беше 100-тен турнирен гол в кариерата му в шампионатите на Швейцария, Италия и Англия. Александър-Арнолд пък стана вторият защитник на " Ливърпул " през сезона достигнал 10 асистенции след Андрю Робъртсън.

До края на първата част " Ливърпул " стоеше по-добре на терена и можеше да усили преднината си. Най-чистото състояние се откри пред Садио Мане. Сенегалецът обаче пропусна очи в очи с вратаря на " свраките " Мартин Дубравка. Мърсисайдци водеха след първите 45 минути, въпреки домакините да имаха повече точни удари – пет против три.

През втората част " Ливърпул " продължи да задържа повече топката, само че " Нюкасъл " още веднъж беше доста рисков в офанзива. Съставът на Рафаел Бенитес успяваше бързо да придвижва топката в предни позиции и да употребява празните пространства.

В 50-ата минута Рондон се завъртя към оста си и стреля по тревата, само че Алисон внимаваше и избави.

Само четири минути по-късно вратарят на гостите нямаше никакъв късмет след корнер. Защитата на " Ливърпул " не съумя да почисти едно центриране, след което Хавиер Манкийо върна топката към Рондон, а той с мощно воле с левия крайник изравни.

Централният нападател на " свраките " означи десетото си попадение от началото на сезона.


© Reuters

За разлика от първата част този път " Ливърпул " не съумя бързо да откри отговор на дейностите на домакините. Положенията пред вратата на Дубравка секнаха, а в средата на терена мърсисайдци не преобладаваха по същия метод.

Топката се разиграваше по ширината на терена, само че без това да води до някакви рискове за " свраките ". Садио Мане също се изгуби, а Стъридж също играеше доста рядко с топката.

Проблемите на претендентите за купата не се изчерпаха с това и в 70-ата минута Салах получи травма. Египтянинът беше ударен в главата при игрова обстановка от вратаря на " свраките " Дубравка, който излезе, с цел да пресече центриране.


© Reuters

Салах лежа неподвижно на терена няколко минути, до момента в който му беше оказана здравна помощ. В последна сметка звездата на " Ливърпул " напусна терена на носилка и беше заменен от Дивок Ориги.

Дори и без огромната си звезда в последна сметка мърсисайдци съумяха да отговорят на предизвикването. В 87-ата минута Ориги засече центриране на друга запаса Джердан Шакири, с цел да изведе отбора си напред.

Белгиецът вкара втори решителен гол за сезона след този в градското дерби с " Евертън " през декември.


© Reuters

До края на дуела " свраките " също направиха всичко по силите си, с цел да стигнат най-малко до точка. Бенитес извади единия от централните си бранители, с цел да пусне нападател. " Нюкасъл " обаче по този начин и не стигна до голово състояние с изключение на няколко центрирания и едно безредие.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР