Ливърпул очакваше небето да се снесе в невиждана буря и

...
Ливърпул очакваше небето да се снесе в невиждана буря и
Коментари Харесай

От Хонконг до Киев: как Клоп закара Ливърпул до финал в ШЛ

Ливърпул очакваше небето да се снесе в невиждана стихия и когато пристигна последната съдийска свирка за първото полувреме на „ Етихад”, играчите в алено бяха облекчени, че оцеляха след пратените серийни гръмотевици от Манчестър Сити.

Резултатът бе единствено 1:0 за момчетата на Джосеп Гуардиола и към момента 1:3 за гостите общо в двете четвъртфинални срещи на Шампионската лига, но тези 45 минути лишиха много сили и нерви. Ритуалът на Юрген Клоп за почивката е еднакъв и в семейства, и в гостувания: той бързо слиза от тъчлинията към съблекалнята, смъква си якето и се съвещава с помощник-треньора Петер Кравиц, който е компилирал основни видеоизвадки дружно с анализаторите Харисън Кингстън и Марк Лейланд. Клиповете всекидневно не са от позволен или вкаран гол, а подсказки по какъв начин да се избегне допускането на гол или да се стигне до рисково състояние (къде са най-хубавите пространства за атакуване и неточности в позиционирането на защитната линия).

В този случай обаче имаше смяна. С влизането си Деян Ловрен се разкрещя за по-малко от минута на съотборниците си с апел да се разсънят и с рецензии, че не демонстрират задоволително религия и разрешават на Кевин Де Брайне и сие да си разиграват коня в центъра. Клоп се възползва от това идеално начало за предаване на личното си обръщение и пое командването в съблекалнята. Започна, като се съгласи с хърватина, но след това обърна ракурса и уточни него и Вирджил ван Дайк за грешници, тъй като „ убивали” тима, оставайки прекомерно надълбоко. След това умерено съобщи основните си директиви: изтеглете се по-високо, намалете игровата повърхност на терена и спрете Сити да прави тези пасове, които подхранват мощните му страни, а при притежание на топката се отпуснете, ориентирайте се и тогава забързайте играта. Посочи наличните пространства, които да се употребяват за разтрошаване на пресата на Сити.

После Клоп напомпи пропуснатото от Алекс Окслейд-Чембърлейн състояние в края на полувремето, което съгласно него щяло да се повтаря още веднъж и още веднъж в противниковата съблекалня. Подчерта, че откакто Сити преди малко е видял на какво е кадърен Ливърпул, това ще го ужаси, тъй като единствено една сполучлива офанзива била нужна, с цел да убие възможностите на домакините. Настройването било от вида „ Ама какво още вършим тук!” и след това пристигнала заповед да се излезе на терена и още веднъж да се вземе контрола.



Докато Сити бе обхванат от страстта и величината на случая, а Гуардиола бе изпъден на почивката, Ливърпул употребява паузата да се реорганизира. Умението на Клоп да разчепква всичко издъно и да предава посланието си ясно бе видно още в първото разиграване през второто полувреме, в което неговият тим си замени шест следващи подавания, а кулминационната точка пристигна в 56-ата минута: Мохамед Салах вкара след композиция сред Джини Вайналдум и Окслейд-Чембърлейн гол, който на процедура умъртви интригата.

Клоп постоянно е обсъждан главно като артикул на своя магнетизъм, но не толкоз като треньор със своята футболна идеология. Хората виждат готиния пич с нехаен външен тип със суичър и маратонки, само че не и тактическия зубър, луд по всеки най-тънък подробност в подготовката за мачовете. Говори се постоянно за прегръдките, размаханите във въздуха юмруци, гневния му език и духовитост, а би трябвало да се приказва и за невъзмутимия водач, който умее да разчете всеки колорит в играта и в никакъв случай не се тормози да вземе тежко решение за положителното на тима. Нужна е единствено точка за обезпечаване на класиране в ШЛ при домакинство против Брайтън? Ами добре – ето ви на терена четирима нападатели.

Съществува неправилното схващане, че методът на Клоп е холивудски, с всекидневни речи от вида на онази на Ал Пачино във „ Всяка една неделя”. И до през днешния ден Анди Робъртсън и Окслейд-Чембърлейн биват питани какво им е споделил мениджърът, когато нещата не им потръгнаха при започване на престоя им в Ливърпул. Този въпрос няма киноотговор, тъй като не е имало и някакви специфични срещи и диалози. Германецът просто споделил на двамата да не престават да се трудят крепко и нещата сами ще се наредят в един миг. Клоп има вяра, че няма потребност ненужно да се раздуват проблеми оттатък действителния им размер и че постоянно най-хубавото решение е да не се взема каквото и да било решение. Смята, че Разговорът може от време на време да е непотребен, а в случай че няма сигурна изгода от него за играча, за какво въобще да бъде провеждан? И в случай че няма някакъв голям проблем, за какво, при целия външен напън, да подхранва в допълнение напрежение, като пристъпи към сходна официална мярка?



Вземете Мане да вземем за пример. В един интервал той беше леко загубен, изпаднал в клопката на прекомерното мислене преди всяко свое деяние на терена. Генерално обаче бързакът отново си оставаше опасност и с решителен принос за изключителното действие на нападателното трио, като в същото време допринасяше и в защитната фаза на играта. Разговор със сенегалския национал не бе извършен, а просто раздумка от сорта на „ Как е? Спри да се самобичуваш за всяка неточност, доста съм благополучен от теб.” Мане откри самичък път към излизането от тази дупка благодарение на леко окуражаване вместо на дълъг тактически прорез на представянето му.

Клоп не се поколебава да поеме контрола, когато обстановката го постанова – единствено вижте образеца с Мамаду Сако, но го прави единствено при същинска потребност, а не с цел да показва его или с цел да влезе в роля.

8 октомври 2015 година

В хотел „ Хоуп Стрийт” в центъра на Ливърпул работещите през днешния ден от близко с мениджъра, преди малко подписал тригодишен контракт с клуба (в същата зала, в която го стори и Рафаел Бенитес през 2004-та), получиха лека подсказка за характера на новия си началник оттатък добре известния към този момент обществен облик. Поканени от него на вечеря, някои чакаха вдигаща духа тирада, други – въвеждане на суровия Закон на Юрген. Вместо това Клоп съвсем не си отвори устата, а прикани всички да му опишат за себе си, за своите функции и за това по какъв начин нещата се правят в Ливърпул – от подготвителните графици до ритуалите в деня на мачовете. Искаше да погълне допустимо най-вече информация.

Когато пристигна време да се поговори за медийния проект за оповестяването му като нов управител на „ червените”, германецът бе запитан за желанията си в връзките с пресата. Той обаче отвърнал, че това е прерогатив на отдела по връзките, тъй като те са специалистите в региона. Те трябваше да му покажат нещата. Те трябваше да го обучат.

Една от дарбите на родения в Щутгарт експерт е да се доверява на хората, с които работи. Навремето бе споделил: „ Не съм моноспектакъл и в никакъв случай не съм бил единак в живота си, а и не желая в никакъв случай да бъда. Най-добрият вероятен урок за всеки един твой ден е да приказваш с умни хора за неща, за които те знаят доста повече от теб.”



Точно по тази причина и хората от някогашния трансферен комитет на клуба избутаха на напред във времето Мохамед Салах, когато трябваше да се откри нов флангови нападател. Клоп призна тяхната експертиза и я прегърна. Той взема присъединяване във всяка област на работа в клуба, но почита хората, които са виновни за своите лични сфери на въздействие и са задоволително смели да се стопират на значими решения, без да го осведомят и да се допитват до него за всеки мъничък подробност. Клоп се обкръжава със мощни характери и това евентуално частично изяснява за какво дълговременният му асистент и приятел Желько Бувач се чака да напусне клуба в края на сезона.

Босненският сърбин е отвън борда от края на април по „ персонални причини” и, въпреки да не се изясни напълно ясно обстановката, се счита, че Бувач е бил неудовлетворен от статута си. Това, че неговото неявяване не се отрази на Ливърпул зад завесите, е подсказка за силата на характерностите в спортно-техническия щаб.

Тази мощ се стича и към играчите, а доказателството е удържането на фронта след бурното зимно тръгване на Филипе Коутиньо. Точно както футболистите с удоволствие одобриха върху раменете си спомагателна отговорност, по този начин сториха и треньорите и останалите служащи в клуба. Често е употребен изразът „ необикновено хармонична” за ситуацията въз основата Мелууд, а поради привидно гладкото пригаждане на Ван Дайк и Салах плюс полета на хора като Робъртсън и Окслейд-Чембърлейн след сложното им начало той наподобява напълно прецизен.



Клоп натовари капитана Джордан Хендърсън със задачата да построи просвета на взаимност в съблекалнята и мнозина от тези „ в кухнята” на живота в базата считат, че не са срещали сходна конюнктура преди. Другарството се простира оттатък играчите към хората от далечни на футбола действия на Мелууд, които са част от всеобщата задушевна атмосфера. Дори когато играчите си тръгнат хармонията не стопира да се усеща. Когато Ливърпул пътува за Рим за полуфиналния реванш от ШЛ, Лукас Лейва изпрати за на връщане изненада за известните готвачки Каръл Фарел и Карълайн Гест – фланелки на Лацио с подписи и персонални послания към двете.

В територията на двете – трапезарията, Клоп и спортният шеф Майкъл Едуардс постоянно по време на закуска или обед разискват детайлно всякакви играчи. Двамата, залагащи на политиката на отворените порти, се радват на гладки връзки на основата на взаимното почитание. И до момента в който Едуардс избира дейностите пред приказките, което от време на време му разрешава да маневрира на трансферния пазар, без да бъде уловен от радара, Клоп прави оценка неговите знания и увереност в личната му професионална област. Мениджърът на „ червените” в никакъв случай не се стопира да приказва за блестящата работа на рекрутиращия отдел (там са, с изключение на Едуардс, също оглавяващият отдела Бари Хънтър и основният скаут Дейв Фалоус), подкрепян от воденото от Йън Греъм анализаторско звено. И въпреки че Едуардс не е от търсещите самопризнание за себе си характери, фамозното офанзивно трио Салах – Фирмино – Мане, най-опустошителното в Европа този сезон, е в голяма степен негово създание.

Президентът на ФСГ Майк Гордън счита близостта сред спортния шеф и Клоп като основното оръжие за сегашния и бъдещия триумф на клуба. Мениджърът прави оценка методологията на Едуардс в построяването на тим, който дейно да отразява на терена неговата лична нападателна футболна идеология, до момента в който шефът по прехвърлянията е изцяло наясно, че няма никаква изгода да привлечеш топ състезател, в случай че няма топ управител, който да извлече всяка капка от капацитета му.

Начинът, по който „ червените” опустошиха противниците си в Европа този сезон, провокира цунами от тълпящи се сътрудници на футболисти, предлагащи услугите на своите клиенти. Да, Ливърпул през днешния ден е футболният локомотив.



„ Виждам се тук до края на моята кариера”

От ФСГ бяха уверени, само че по какъв начин и можеха да не бъдат?! В продължение на близо пет години той бе Избраният: идеалният управител, който все оставаше отвън обсега. През октомври 2015 година обаче най-накрая фантазията се трансформира в реалност: Юрген Клоп от Ливърпул.

Само че договорът бе едвам за три години. Новият ментор в никакъв случай не бе живял отвън Германия, камо ли да работи в друга страна, тъй че, въпреки да нямаше подозрения в идеалността му за поста от позиция на клуба, самият Клоп се тревожеше от акомодацията, която фамилията му и той самият трябваше да преживеят. Договорът представляваше по-скоро реален сюжет в сравнение с сантиментален.

По време на спокоен диалог през юни 2016 година обаче той отбелязал пред Гордън, че може да си се показа в Ливърпул до края на своята кариера. Това мигновено задвижи развой по обвързването на Клоп след бързо разискване с основния притежател Джон Хенри и президента Том Уърнър. Само за часове бяха изгладени новите условия с сътрудника на мениджъра – Марк Кошичке, и се реализира съглашение за нов шестгодишен контракт. По това време Клоп беше на почивка в Ибиса, преди да замине към Форментера – най-малкия от испанските Балеарски острови в Средиземно море. И на 16 юни, до момента в който празнуваше 49-ия си рожден ден, подвигна наздравица и за подписването до лятото на 2022 година, като новината беше оповестена чак на старта на предсезонната подготовка идващия месец.

„ Когато разполагаш с човек с качествата на Юрген, най-разумното е да си осигуриш наличието му дълготрайно. Да не го сториш би било безконтролно.”



Дълго преди Хенри, Уърнър и Гордън да срещнат за първи път Клоп на 1 октомври 2015 година в нюйоркските офиси на адвокатската адвокатска фирма „ Шиърмън и Стърлинг”, те бяха си подготвили домашното за своя събеседник. Това, че е чаровна и обединителна фигура, бе явно, но те небрежно схванаха и че под маската с лафовете и усмивката като на вманиачен академик се крие безпределно знание и наличие. Ливърпул копнееше да получи най-накрая разпознаваема еднаквост и ето отсреща един същински проектант – човек, обожествяван в Майнц и Дортмунд поради забележителните си проекти и, най-много, реализирането им.

Разговорът продължи часове наред във високата постройка на бул. „ Лексингтън” в Манхатън, като засегна всички тематики – от стила на игра до метода за пробуждане на големия брой почитатели, и се възобнови на другия ден. През цялото време Клоп наблягаше на едно нещо: Ливърпул би трябвало да е мощ в Европа. И можеше да бъде. Той щеше да работи за връщането му в европейския хайлайф и, освен това, да трансформира тима в това чудовище, което никой не желае да среща в Шампионската лига.

В рамките на месеци след идването си в клуба Клоп го изведе до финала в Лига Европа, отстранявайки по пътя си Манчестър Юнайтед, Борусия (Дортмунд) и Виляреал, преди да бъде подкосен от господаря на шампионата Севиля в Базел. В първия си цялостен сезон германецът и играчите му осигуриха класиране в Топ 4 и късмет за измерване на силите в ШЛ за едвам повторно в последните осем сезона. И, след прекосяването на подлия плейофен конфликт с Хофенхайм през август, през днешния ден „ червените” са на край и сигурно ще са още веднъж част от най-големия клубен шампионат и наесен. Без значение какво се случи против Реал Мадрид в Киев, напредъкът на Ливърпул е безспорен.



Като върнем лентата обратно до случките в Хонконг, самото постигане до тук – при всичките неуредици в подготовката, травми и продажбата на Коутиньо – е грандиозно достижение. Ливърпул има опцията да стане държател на Европа, откакто към този момент в профил Порто, Манчестър Сити и Рома, смачквайки върхове по вкарани голове по пътя си към Олимпийския стадион в Киев.

Най-важното обаче е друго – това, че вътре в клуба струи убеденост, че такива събития като идния край няма да са необичайност и изключение; че магическите европейски вечери под светлините на храма „ Анфийлд” ще се трансфорат още веднъж в непокътнато божествено право.

Да, те имат вяра, че Ливърпул няма просто да е добре. Ливърпул, мама му остаряла, ще лети!
Мелиса Реди, Joe.co.uk
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР