Ливанският кабинет прие мерки в опит да потуши недоволството и

...
Ливанският кабинет прие мерки в опит да потуши недоволството и
Коментари Харесай

Ливан намали министерските заплати наполовина заради нестихващи протести

Ливанският кабинет одобри ограничения в опит да потуши недоволството и да овладее продължаващите пет дни демонстрации, които сплотиха стотици хиляди поданици от разнообразни изповедания - най-големият израз на неодобрение от десетилетия.

Сред предложенията, прегледани и признати от кабинета, е анулация на оповестени неотдавна налози и понижаване на половина на министрите, заяви президентството. Очакват се и още ограничения. Както уточни " Ройтерс ", цитирайки държавни източници преди няколко часа, от банките ще бъде поискана помощ за бюджета (общо 3.3 милиарда долара). Ще бъде приватизиран телекомуникационният бранш и ще бъде направена смяна в електроенергийния, само че кабинетът на президента разгласи, че последната точка е противоречива и към момента се разисква, осведоми " Дневник ".

Един от противоречивите налози, разпалили недоволството, бе анулиран още в четвъртък, само че икономическата обстановка, влошаващата се инфраструктура и проблеми даже като електроподаването и събирането на боклука в Бейрут и другаде нагнетяват напрежение от дълго време.

Кабинетът разгласи ограниченията в ден, за който бе планувана обща стачка след дни на многохилядни митинги с искане за завършек на икономическата невъзможност и справяне с корупцията.

Срещата бе резултат от ултиматума на премиера Саад Харири, който даде 72 часа на съдружните си сътрудници да реализират единодушие за справяне с икономическата рецесия. Намекът му бе, че може да подаде оставка. В резултат политическите сили се събраха в президентския замък часове преди оповестеният период да изтече. Според Харири неназовани групи са виновни за спъването на промените. Демонстрациите против икономическите компликации и политическата система така и така изложиха целостта на кабинета на заплаха, откакто християнска партия, която е в обединението, през вчерашния ден я напусна и министрите ѝ в кабинета подадоха оставки.

Президентът Мишел Аун призна, че митингите обрисуват " болката на народа ", само че не е заслужено да се приказва, че всички са корумпирани, и " да се обобщава " по подобен метод, съобщи " Ал Джазира ". Междувременно ливански медии оповестиха, че неговият шурей също се е присъединил в демонстрациите.

Пет дни на митинги

Протестите, почнали в четвъртък с няколкостотин души в Бейрут, обгърнаха цялата страна, а политиците се оказаха неподготвени. Един от главните лозунги бе " Народът желае да смени режима ", отпращащ към Арабската пролет. Според участници в демонстрациите, представени от " Ал Монитор ", гневът към този момент надалеч не е единствено поради съответни налози и такси, а против нефункциониращото държавно управление и проблеми от ежедневния живот.

" Протестите бяха потрес за всички ливански политици, тъй като протестиращите са от разнообразни вероизповедания и са без политическа принадлежност ", споделя ливанският деятел Амар Абуд, представен от ДПА и Българска телеграфна агенция. " Ливанците схванаха, че да излязат на улицата е единственото им средство да трансформират статуквото ", добави той. Има се поради и комплицираната политическа система, която след гражданската война цели да откри баланс сред другите религиозни групи (християни, сунити и шиити). Сега се развяват единствено флагове на Ливан, а не най-вече на партии, както е всекидневно.

Повишаването на налозите и стъпки като облагането на позвънявания посредством приложението " Уотсап " и други за диалози разпалиха недоволството. Ставаше въпрос за такса от 6 $ на месец, която съгласно доста критици на концепцията щеше да засегне най-много по-бедните поданици. Активисти, организиращи митингите, предизвестиха, че в Ливан цената на телекомуникационните услуги е измежду най-високите и това е повода да се употребяват приложения за позвънявания.

Ливан е под напън от Световната банка и Международния валутен фонд да вземе ограничения за строги икономии в подмяна на финансова поддръжка. Държавният дълг на страната, към 86 милиарда $, или 150% от брутния вътрешен артикул, е измежду най-големите в света.

Какви са опциите

Хилал Хашан, учител по политология в Американския университет в Бейрут, съобщи, че не счита, че промяна на държавното управление ще реши икономическите проблеми на Ливан. " Ливан е на кръстопът. Всеки, който пристигна (на власт), ще бъде от същите тези политици, които са главната причина за икономическата и финансова рецесия ", сподели Хашан пред ДПА.

За някои стачкуващи продължаването на уличните митинги и настояването за фрапантни промени е единствената вяра. " Нищо няма да ни отмести от улиците ", сподели Рола, която има личен бизнес, само че вследствие на икономическата рецесия е затворила два от магазините си. " И преди сме ги чували да дават обещание, само че нищо положително не се случи. Те само затъваха в корупция и злоупотреби за сметка на бедния ливански народ. Няма да си тръгнем ", добави тя. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР