Ливанските сили за сигурност използваха в сряда сълзотворен газ, за

...
Ливанските сили за сигурност използваха в сряда сълзотворен газ, за
Коментари Харесай

Протестиращи в Ливан се опитват да нахлуят в централата на парламента

Ливанските сили за сигурност използваха в сряда сълзотворен газ, с цел да разпилян стотици протестиращи, основно пенсионирани бойци, които се пробваха да пробият оградата, водеща към държавната централа в центъра на Бейрут.

Насилието пристигна на фона на необятно публикувания яд от тежките стопански условия в страната, където неприятното ръководство от страна на ръководещата класа се популяризира от години, предшестващо икономическия срив, който стартира в края на 2019 година

Пенсионираните бойци и служители на реда, настояващи за по-добро възнаграждение, влязоха в конфликти с полицията и войските за битка с безредиците. Няколко души имаха проблеми с дишането от сълзотворния газ. Протестиращите хвърляха камъни по чиновниците, защитаващи държавната централа, и неведнъж се опитваха да пробият оградата.

Няма информация за потърпевши по време на насилието. Протестът беше свикан от пенсионирани бойци и инвеститори, които имаха стеснен достъп до спестяванията си, откакто локалните банки постановиха всекидневен финансов надзор на фона на рецесията.

Контролът лимитира тегленето на пари в брой от сметки, с цел да се избегне прегъване на фона на дефицит на валута. Хората със сметки в долари могат да теглят единствено дребни суми в ливански лири при обменен курс, доста по-нисък от този на черния пазар.

От ранните часове на сряда полицията за битка с безредиците и армейските специфични сили бяха ситуирани към държавната централа, триетажна постройка от османската ера, известна като Гранд Серайл на Бейрут.

Близо два часа след началото протестиращите се разотидоха.

Ливанската лира доближи ново дъно във вторник, продавайки се за повече от 143 000 паунда за $, преди да направи някои облаги. Паундът загуби повече от 95% от цената си през последните три години. Официалният курс е 15 000 паунда за $.

„ Месечната ми заплата е 40 $. Как да оцелея”, крещеше пенсиониран офицер.

Повечето хора в Ливан получават възнаграждение в ливански лири и са видели по какъв начин цената на техните заплати спада през последните години, когато паундът се срина.

Тъй като доверието в паунда понижава, множеството хранителни магазини, заведения за хранене и други компании са избрали да стартират да дефинират цените на своите артикули и услуги в долари. Докато тази „ доларизация “ има за цел да облекчи инфлацията и да стабилизира стопанската система, тя също по този начин заплашва да тласне повече хора към беднотия и да задълбочи рецесията.

Пенсионираният ливански боец Фансоа Салиба, на 56 години, сподели пред Асошиейтед прес, че преди рецесията е изкарвал еквивалента на 1000 $ на месец. Но в този момент – макар няколко покачвания – месечният му приход е към 50 $.

„ Плащам повече от това за лекуването на жена ми “, сподели Салиба, чиято брачна половинка има множествена склероза. „ Как можем да ядем, пием и да плащаме сметките си? “

Ливан, дребна средиземноморска нация от 6 милиона души, в това число 1 милион сирийски бежанци, е в хватката на най-тежката икономическа и финансова рецесия в актуалната си история, вкоренена в десетилетия на корупция и неприятно ръководство от политическа класа, която ръководи страната от края на гражданската война от 1975-90 година

Политическата класа също се съпротивлява на използването на промените, изисквани от интернационалната общественост. От началото на икономическия срив три четвърти от популацията, което включва 1 милион сирийски бежанци, в този момент живее в беднотия, а инфлацията пораства.

Ливан също закъса с промените, контрактувани с Международния валутен фонд, с цел да се обезпечи достъп до 3 милиарда $ в избавителен пакет и да се отключат средства за помощ за развиване, с цел да се направи стопанската система още веднъж жизнеспособна.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР