Лицето на антиимигрантската политика в Италия може би се готви

...
Лицето на антиимигрантската политика в Италия може би се готви
Коментари Харесай

Завръщане на Салвини? Регионален вот може да предизвика политически трус в Италия

Лицето на антиимигрантската политика в Италия може би се готви за завръщане на фона на днешните избори в северния район Емилия-Романя, написа CNBC.

Матео Салвини, водач на крайнодясната " Лига ", ненадейно напусна италианското държавно управление през лятото на 2019 година, откакто се сблъска с съдружния си сътрудник – Движение " Пет звезди ". Салвини реши да предложи избор на съмнение към премиера Джузепе Конте. Но ходът му, считан от критици за опит да ръководи Италия самичък, докара до коалиция сред " Пет звезди " и Демократическата партия. Това предотврати предварителните избори и попречи на Салвини да образува държавно управление.

На фона на днешните районни избори обаче анализатори се чудят дали Салвини няма скоро да се върне в ръководството.

" Регионалните избори в Емилия-Романя на 26 януари са до момента най-важното политическо събитие, което може да дефинира продължителността на държавното управление ", разяснява в средата на месеца Волфанго Пиколи, съпредседател на компанията за проучвания Teneo.

Районът Емилия-Романя, който включва емблематичния град Болоня, обичайно поддържа леви партии. Социологически изследвания обаче демонстрират, че претендентът на антиимигрантската " Лига " може да завоюва вота и да даде на партията девета поредна победа на районни избори от последните национални избори през 2018 година до момента, отбелязва " Ройтерс ".

" Салвини води акция в района от ноември, обещавайки да го " освободи " от левицата. Поражение на Демократическата партия от " Лига " на Салвини ще лиши лявоцентристката партия от символичната ѝ цитадела и евентуално ще провокира вътрешна борба ", прибавя Пиколи.

Ако " Лига " победи на районния избор, и Демократическата партия, и " Пет звезди " ще бъдат под напън, който може да постави завършек на обединението им.

" Рисковете (от изборите) са обилни, тъй като една загуба може освен да окуражи Демократическата партия да напусне обединението си с " Пет звезди ", до момента в който търси нова еднаквост, само че може и да докара до срив на " Пет звезди ", разяснява Ерик Джоунс, учител по европейски науки в университета " Джон Хопкинс " в Италия пред CNBC.

" Пет звезди " нормално не се показва добре на районни избори и сега в социологическите изследвания получава единствено към 8% в района. Но това е и районът, от който " Пет звезди " стартира и този, в който партията за пръв път влезе в локалното ръководство. ", счита още Джоунс.

ДПА отбелязва, че в действителност левите центристи изгубиха в Емилия-Романя общите избори през 2018 година, както и на изборите за Европейски парламент през 2019 година " Лига " е превзела селските региони и дребните градове, до момента в който Демократическата партия продължава да е мощна в районната столица Болоня и огромните градове.

В Болоня настроението " само че пасаран " бе подсилено от анти-Салвини Движението на сардините, учредено през ноември в града. " Сардините " изпълват площадите в Италия с лозунги срещу десния популизъм.

 Протест на придвижването на
© Reuters

Протест на придвижването на " сардините " в Болоня

Регионалният избор ще ускори натиска върху ръководещата коалиция, в миг, когато се разискват проектите за смяна на конституцията, с цел да понижат броя на членовете на Народното събрание с една трета (на депутатите до 400 от 630 и на сенаторите до 200 от 315). " Пет звезди " настояваше за смяната, потвърждавайки, че депутатите са прекалено много. Някои членове на Движение " Пет звезди " обаче са срещу.

По-рано тази седмица ситуацията за " Пет звезди " още повече се усложни, откакто водачът ѝ Луиджи Ди Майо подаде оставка. Решението сподели сериозното разделяне в партията.

Министър-председателят Джузепе Конте (близък до " Пет звезди " ) изключи опцията за държавна рецесия при положение на победа на " Лига ", като съобщи, че изборите се отнасят единствено до района на Емилия-Романя и по тази причина нямат никакво въздействие в народен проект показва " Франс прес ".

Наблюдателите обаче считат, че в случай че " Лига " надделее, напреженията в ръководещото болшинство ще се усилят, като Демократическата партия евентуално ще упрекне Движение " Пет звезди ", че е отказало да бъде повдигнат общ претендент, като по този метод е разделило гласовете против Салвини.

В случай на победа на неговия претендент, Салвини предизвести, че на идващия ден ще отиде в двореца Киджи в Рим, публична резиденция на министър-председателя, с цел да връчи " уведомление за изпъждане " на Джузепе Конте, Луиджи Ди Майо и Никола Дзингарети (ръководител на Демократическата партия).
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР