Литовският министър на външните работи Габриелиус Ландсбергис заяви, че Литва

...
Литовският министър на външните работи Габриелиус Ландсбергис заяви, че Литва
Коментари Харесай

Литва събра 6 млн. евро за радари за противовъздушна отбрана на Украйна

Литовският министър на външните работи Габриелиус Ландсбергис съобщи, че Литва е събрала 6 млн. евро посредством коалиция от четири начинания за групово финансиране за закупуване на радари за системите за противовъздушна защита на Украйна.

" В Литва живеят единствено 3 милиона души, само че тази седмица събрахме 6 милиона евро за закупуване на системи за противовъздушна защита за Украйна. Тук няма признаци на отмалялост. Ще поддържаме Украйна до постигането на победа ", написа Ландсбергис в Twitter.

Според вестник " Европейска истина " акцията за радарите се назовава RADAROM! Тя включваше четири начинания за набиране на средства: Ukraine Blue/Yellow, Laisvs TV, 1K fondas и Stiprs kartu, както и на публичната телевизия LRT. В обявата се споделя, че първичният проект е бил да се съберат 5 млн. евро.

На 24 януари тази година президентът на Украйна Володимир Зеленски присъди на литовската столица Вилнюс почетния статут на " град-спасител " за оказаната помощ на украинските жители и поддръжка на страната. След началото на военните дейности в Украйна Литва се трансформира в една от европейските страни, които поддържат най-вече украинската страна и се афишират за по-строги наказания против Русия. През есента на 2022 година Delfi заяви, че от февруари до момента в Литва са пристигнали над 70 000 украински бежанци. През май поданици на Литва събраха 5,9 млн. евро за три дни, с цел да купят дрон Bayraktar TB2 за украинските въоръжени сили./БГНЕС

Вилнюс / Литва
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР