Литовската онлайн телевизията Свобода (Laisves TV) успя да събере близо

...
Литовската онлайн телевизията Свобода (Laisves TV) успя да събере близо
Коментари Харесай

Телевизия от Литва събра 1,8 млн. евро дарения за 24 часа, за да купи дрон Байрактар на Украйна

Литовската онлайн малкия екран " Свобода " ( " Laisves TV " ) съумя да събере близо 1,8 милиона евро за дарителска акция с необикновена задача - да купи боен дрон " Байрактар ", който да бъде възложен на Въоръжените сили на Украйна.

Идеолог на акцията е основателят на медията Андриус Тапинас - прочут ефирен публицист от Литва. Той показва, че е получил единодушието на министерствата на защитата на Литва и Турция, както и на производителя на турските безпилотни самолети.

" По време на войната " Байрактар " към този момент унищожи няколко съветски предни позиции, танкове и ракетни установки. Смята се, че " Байрактар " е спомогнал за потапянето на крайцера " Москва ", като е атакувал защитните му системи. В началото на май " Байрактар " нападна и унищожи два съветски патрулни кораба край Змийския остров. Сега - може би за първи път в историята - жителите на една страна могат да купят и подарят въоръжение на друга страна ", споделя той в апела си за дарения.



Първоначалната му цел е да събере сумата от 5 милиона евро за три седмици. Телевизията му подарява първите 62 000 евро в специфичната сметка. Движението по нея обаче бързо демонстрира, че ползата на хората е изключително висок.

За час и половина са събрани над 288 хиляди евро. Сумата стига до половин милион за по-малко от два часа по-късно.

За 8 часа в сметката са събрани 1 043 415 евро за бъдещия украински дрон. Към 14 ч. в четвъртък средствата към този момент са стигнали до 1 857 927 евро по данните на Андриус Тапинас.

В акцията се включват освен редови фенове на телевизионния канал, само че и членове на държавното управление на Литва, известни музиканти, предприемачи и други



Министърът на стопанската система Аушрине Армонаите сподели, че е дарила 2000 евро на идеята и прикани всички свои другари да оказват помощ на идеята като " подарък " за рождения ѝ ден на 26 май.

Оказва се, че това не е първата акция на журналиста и неговата медия - те са съумели да съберат 2,5 млн. евро за Covid-помощи, към този момент са закупили " хиляди бронежилетки, каски и два съвременни разследващи дрона за Украйна ", и са организирали всеобща акция за поддръжка на протестиращите против Александър Лукашенко в Беларус през лятото на 2020 година

" Няма да стоим в профил и да следим нежеланието на остаряла Европа да помогне на Украйна. Не, литовците ще купят " Байрактар " на Украйна ", написа Тапинас
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР