Литиево-йонната батерия е сложен продукт, а не просто поредният компонент

...
Литиево-йонната батерия е сложен продукт, а не просто поредният компонент
Коментари Харесай

Препятствието, което електромобилите трябват да преодолеят

Литиево-йонната батерия е комплициран артикул, а не просто следващият съставен елемент във веригата за доставки при потребителската техника. Тази неуместна истина е голямото затруднение пред международната автомобилна промишленост и нейния път към електрическото бъдеще, написа The Wall Street Journal.

Намаляването на цената на батериите е най-важното и незабавно предизвикателство. Те дават отговор за огромна част от цената на електрическите автомобили - сред 35% и 45%, съгласно McKinsey. Освен в случай че тази цена не намалее, множеството консуматори ще продължат да избират стандартните коли с мотори с вътрешно горене, които са по-евтини. А по този начин производителите няма да съумеят да доближат задачите за понижаване на нездравословните излъчвания, наложени от Европейския съюз и Китай - два от трите най-големи автомобилни пазара в света.

В Съединени американски щати - третият максимален пазар - президентът Доналд Тръмп се пробва да анулира въведените по време на Барак Обама правила. Но това не значи, че Детройт може да си разреши да си почива.

Автомобилите, продавани в Щатите, ще бъдат наранени от по-строгите правила в Каифорния. А също така щатските производители разчитат и на пазарите на Стария континент и Поднебесната империя.

Миналата година бе обещаваща за цената на батериите. Включително контролното програмно поръчителство и охлаждащата система, цената понижа с 24 %, по данни на анализтор от Berenberg - надалеч по-бързо, в сравнение с през 2016 и 2017 година

Капацитетът за произвеждане се усили доста, намалявайки разноските. В същото време цената на основни материали като кобалта, лития и никела понижиха.

Приема се, че наклонността ще продължи, като следва редица образци в потребителската техника и слънчевата промишленост. Но батериите са друг вид артикул. Да залагат, че спадът ще продължи, е рискова тактика за производителите на коли.

Единият проблем е, че до момента в който слънчевите кафези се създават от силиций, какъвто имаме в остатък, батериите съдържат волатилни първични материали. Цените им понижиха през 2018 година, само че могат да се покачат още веднъж на фона на спада в вложенията в мини и обработка.

Друг проблем е, че източноазиатските производители на акумулатори стартират да гледат с друго око на промишленост, която изисква големи финансови вложения, само че не им носи особена облага. Доставчикът на Tesla Panasonic спря да влага средства в така наречен " гигафабрика " в Невада, Съединени американски щати, като избра да се концентрира върху възстановяване на облагата.

Миналият месец пък Volkswagen реши да влага в произвеждане на акумулатори сама, като взе дял в шведски стартъп. Отчасти, компанията предприе този ход поради опасенията, че няма да може да получи задоволително акумулатори от компании като LG Chem и CATL.

Не бива да забравяме и риска от пожар. Една Tesla Model S се възпламени в под земята гараж в Шанхай и китайският производител NIO бе заставен да върне в сервиза съвсем 5 000 автомобила предишния месец след голям брой известия за пожари.

Една от аргументите за тях е, че производителите влагат повече мощност в по-малко място - и волатилната литиево-йонна технология доближава своя предел. Съществуват и по-стабилни технологии, само че никоя от тях не е развита до мащаб, задоволителен за произвеждане в нужните бройки.

Ако цената на батериите не продължи да понижава, наличните електрически автомобили с задоволителен пробег на батериите остават фантазия. И производителите на коли ще би трябвало да намерят различен метод да понижат нездравословните си излъчвания. Една от опциите са хибридите. Другата е електрически автомобили с дребен пробег. Това обаче изисква големи вложения в зарядна инфраструктура. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР