Лишен от свещенически сан католически свещеник получи присъда от пет

...
Лишен от свещенически сан католически свещеник получи присъда от пет
Коментари Харесай

Католически духовник осъден на 5 г. затвор за педофилия

Лишен от духовнически ранг католически духовник получи присъда от пет години за полово малтретиране на момчета скаути преди няколко десетилетия. Това дело раздруса френската черква поради изказванията, че е той е бил предпазен от наказателно гонене от своите началници.
75-годишният Бернар Прейнат призна на процеса през януари в югоизточния град Лион за " милувки ", за които знаел, че са неразрешени, откакто жертвите свидетелстваха за злоупотребите, които са претърпели в ръцете му.
Обвинителите са били на възраст от седем до 14 години, когато хипотетичните закононарушения са били осъществени сред 1971 и 1991 година, когато Прейнат е бил лидер на пердах скаути в Лион.
Петгодишната присъда е по-малка от осемте години, за които упорстваха прокурорите, които упрекнаха някогашния духовник, че е „ разрушил “ живота на жертвите си и се е възползвал от мълчанието на родителите и църковната подчиненост.
Групите на жертвите от дълго време упрекваха по-висшестоящия от Прейнат Филип Барбарен в прикриването на насилието, което го направи най-високопоставения френски духовник, който беше забъркан в световния скандал с педофилия от страна на духовници през последните години.
Барбаран, който става архиепископ на Лион през 2002 година, бе наказан на шест месеца условно през март 2019 година за това, че не е съобщил за закононарушения, за които Прейнат признал пред него през 2010 година
Но през януари апелативният съд анулира присъдата, като сподели, че до момента в който Барбаран е трябвало да уведоми управляващите, той не носи наказателна отговорност за неналичието на дейности.
Папа Франциск одобри оставката на Варварин по-рано този месец.
Вижте още:
Възмущение поради решение на папа Франциск да не освободи кардинал поради полово принуждение
 
 
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР