Липсва важно лекарство за онкоболни пациенти. За това алармира читателка

...
Липсва важно лекарство за онкоболни пациенти. За това алармира читателка
Коментари Харесай

Изчезна важно лекарство за онкоболни

Липсва значимо лекарство за онкоболни пациенти. За това сигнализира читателка на TrafficNews, която от няколко седмици обикаля аптеките в Пловдив с вярата на откри опаковка от „ Нолвадекс “, оповестява "Трафик ".

„ Всички фармацевти бяха безапелационни, че запаси и по складовете няма”, изясни нашата читателка.

Медикаментът се употребява от дами след интервенция от рак на гърдата. Приема се дълготрайно – нормално най-малко 5 години, като поддържаща хормонална терапия.

Пие се по скица, според от съответните резултати на пациентката. Производител и собственик на разрешението за приложимост е шведската компания AstraZeneca АВ, представлявана в страната ни от АстраЗенека България ЕООД. На пазара има още няколко други възможности, съдържащи дейното вещество тамоксифен. Съставът обаче не съответствува изцяло и е извънредно рисковано лекарството да бъде сменяно.

„ В България здравната каса покрива лекуването с „ Тамоксифен” – българският вид. Той е по-евтин. Цената на опаковката е 6 лв., до момента в който „ Нолвадекс” коства 25 лева”, разяснява фармацевтът Вера Иванова. Въпреки това множеството дами купуват по лично предпочитание „ Нолвадекс”, тъй като онколозите го предлагат като по-качествен и с по-малко странични резултати.

В последните седмици обаче вносът на лекарството е непълен и то мъчно може да бъде открито в аптечната мрежа в страната. Затова българските пациенти са принудени да го поръчват от Турция или Гърция.

Според АстраЗенека България понижените количества се дължат на индустриален проблем на дейното вещество тамоксифен. Очакванията им са усложненията да продължат до юни. Все отново успокояват, че тази седмица е пристигнала доставка, тъй че в идващите дни лекарството ще бъде налично в складовете, а оттова – и в аптечната мрежа.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР