Липсата на предвидимост и пълната невъзможност да планират бизнеса си

...
Липсата на предвидимост и пълната невъзможност да планират бизнеса си
Коментари Харесай

Въпроси без отговори тресат туристическия бранш

Липсата на предвидимост и цялостната неспособност да възнамеряват бизнеса си в близко или средносрочно бъдеще е едно от най-сериозните провокации пред хотелиерите у нас. Това е изводът, който вършат участниците в първата за тази година среща на членовете на Българската асоциация на експертите в мениджмънта на хотели (BAHE). Членовете на организацията ръководят градски, ваканционни и спа хотели, предлагащи общо над 14 хиляди. хотелски стаи, основно в категории 4 и 5 звезди. Заради възбраната за проведени мероприятия, срещата е била виртуална, само че все пак, участващите в нея мениджъри и притежатели на хотели са съумели да обменят информация и да обсъдят бизнессредата в туризма при започване на годината.

За градските хотели, сериозен проблем съставлява и неналичието на интернационалните полети – проблем, който спъва бизнеса и в зимните ни курорти.

Като трагична са определили обстановката през този сезон хотелиерите от най-популярния ни зимен курорт – Банско. „ Туристи съвсем липсват, а по-голяма част от тези, които идват тук се настаняват в жилища, които съвсем без изключение се оферират „ на мрачно “. Вследствие на това заетостта на хотелите рядко надвишава 10 -15 на 100 “, оповестяват хората от асоциацията

На недоволствата на хотелиерите против тази искрено противозаконна конкуренция представителите на държавната и на общинската администрация са реагирали с обяснението, че на притежателите на тези жилища няма по какъв начин да бъдат връчени актове за нарушавания, тъй като живеят в чужбина, възмущават се българските мениджъри.

Според участниците в срещата измежду непознатите туристи в курорта доминират румънците, а от началото на годината са почнали да се появяват също сърби и израелци. Надеждата на българските хотелиери е точно броят на тези туристи да се усили след 28 януари, когато се чака да започват директни полети от Израел до България.

Прогнозите за летен сезон 2021 също не са оптимистични. Мениджърите взели участие в срещата считат, че за морските хотели липсват ранни резервации, заради което им е невероятно занапред да преценяват дали изобщо да отворят през тази година, което за тях е съществено предизвикателство.

„ Иронията е, че даже хотелите да се изпълнят с last minute туристи през сезона, доста от мениджърите няма да съумеят да се оправят логистично – със зареждане с храни и питиета, с обезпечаването на задоволително личен състав и прочие, което води до различен евентуален проблем – утежняването на качеството на услугата за туристите.

Ситуацията евентуално ще се усложни в допълнение, в случай че Гърция „ отвори “ през тази година, тъй като това значи, че българите, които предходната година почиваха по нашето Черноморие, заради липса на други други възможности, през тази година ще отидат в южната ни съседка, което може да се случи и с огромна част от румънските туристи “. Такова подозрение са изказали участниците в срещата.

Според тях във все по-голям проблем за привличане на туристи през лятото ще се трансформира и неналичието на конкурентни преимущества на България по отношение на други дестинации. Аргументите им са, че при рехавия самолетен трафик, в случай че туристите би трябвало да пътуват няколко часа с автомобил или с рейс от Западна или Централна Европа, с цел да отидат на отмора, те по-скоро биха предпочели Испания и Хърватия, в сравнение с доста по-малко известната България.

На срещата е била коментирана и тематиката за рекламата на страната ни през тази година .

„ В подтекста на тревожната за туризма през тази година обстановка, отрасловата министърка разгласи, че за национална реклама в бюджета са планувани 17 млн. лв. – доста по-висока сума, в сравнение с в предходни години. Сама по себе си тази вест е добра, само че министерството към момента не е оповестило концепцията и каналите, по които ще бъдат изразходвани тези средства – дали още веднъж ще се заплащат съществени суми за скучни клипове в малките екрани със противоречива гледаемост или ще се подходи по-иновативно и ще се акцентира на по-ефективни канали като да вземем за пример цифровия маркетинг – реклами в обществените мрежи, работа с травъл блогъри и инфлуенсъри, оптимизация за търсачки и други от този жанр.

Неясно остава ситуацията и с участията в интернационалните туристически изложби, на които страната ни обичайно участва с щандове. Най-голямото от тях – ITB в Берлин, което обичайно е през февруари, към този момент разгласи, че през тази година то ще бъде извършено виртуално. За доста от районните изложби пък към момента не е ясно дали ще се проведат физически, онлайн или изобщо ще бъдат отсрочени за другата година “, разясняват от асоциацията.

На срещата е бил разискван и въпросът за криминализиране на хотелските прехвърляния. Според участниците в нея, след признатите в средата на декември предходната година законови промени, съществува действителна заплаха управител или притежател на хотел, които обезпечават на гостите си прехвърляния от и до летище или пък туристически обиколки със личен превоз, да бъдат съдени. Конкретният текст, прокаран посредством кодекса на комерсиалното мореплаване, гласи: „ Който без позволение, без регистрация или лиценз, които се изискват по нормативен акт или акт на Европейския съюз, прави по занимание публичен транспорт на пасажери, се санкционира с отнемане от независимост от една до три години, като моторното транспортно средство, послужило за осъществяване на действието, се лишава в интерес на страната, без значение чия благосъстоятелност е “, сигнализират от организацията. „ Очевидно е, че в устрема си да сложи отвън закона нерегламентираните транспортни транспорти, Народното събрание пътьом криминализира и напълно общоприети за туристическия бизнес услуги – автобусните екскурзии, хотелските прехвърляния и пр “, разясняват създалата се обстановка мениджърите от туризма. Според участниците в срещата на Българската асоциация на експертите в мениджмънта на хотели, вероятно решение на установените проблеми е браншовите организации да изпратят позиция до министерството на туризма, което по-късно да позволи проблема с министерството на превоза.

По време на срещата на ВАНЕ е била коментирана и друга заплаха, която заплашва сектора - упования апетит за фрагменти в туризма. Според мениджърите повода за нея е несигурната бизнес среда, поради което доста от квалифицираните фрагменти могат да се преорентират към други области и изобщо да не се върнат в туризма.

„ Специално при морските ни хотели е неразбираем и въпросът за задграничните сезонни служащи от Украйна, Молдова и други От една страна, компликацията е обвързвана с невъзможността за ранно обмисляне, а от друга – с непрекъснато изменящите се противоепидемични ограничения в страните, откъдето идват или през които би трябвало да преминат служащите, с цел да стигнат до нас “, считат от асоциацията

Друг въпрос, който е занимавал участниците в срещата е била възбраната за потребление на пластмасови произведения за еднократна приложимост.

През 2019 година Европейската комисия одобри така наречен Single-Use Plastics (SUP) Directive, с която задачата е поетапно да бъдат извадени от приложимост всички пластмасови артикули за еднократна приложимост, за които се допуска, че са главният замърсител с микропластмаса на Световния океан. Според директивата до началото на юли тази година, страните от Европейския съюз би трябвало да одобряват ограничения за възбрана на няколко типа пластмасови произведения за еднократна приложимост, измежду които са пластмасовите сламки, тарелките, вилиците, ножовете и лъжиците, както и бъркалките за кафе.

Като разследване от тази инструкция, в случай че към този момент не са го създали, хотелиерите и ресторантьорите ще би трябвало бързо да намерят различни разновидности на посочените пластмасови произведения, което обаче неизбежно ще докара до повишение на оперативните им разноски, считат участвалите в срещата мениджъри.

Хотелиерите от Българската асоциация на експертите в мениджмънта на хотели са коментирали и идните избори.Според тях, „ буди удивление фактът, че макар наближаващите парламентарни избори, досега никоя от политическите партии не е показала стратегия с ограничения за стимулирането на стопанската система и на туризма в частност. Липсата на такава стратегия значи, че е доста евентуално в идната предизборна конкуренция политиците да заложат в акциите си главно на популистки лозунги и на смътни обещания, вместо на съответни стопански ограничения “ - такива са подозренията на експертите в този отрасъл.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР