Липсата на основни за България пазари, като Великобритания и Русия,

...
Липсата на основни за България пазари, като Великобритания и Русия,
Коментари Харесай

Българинът се върна на морето ни, но не в Слънчака

Липсата на съществени за България пазари, като Англия и Русия, както и огромният спад на другия главен туристически кулоар - Германия, способстваха за неприятната картина на туризма у нас. Вследствие на интернационалните рестрикции за пътувания, тази година съвсем единствени непознати пазари за България се оказаха Румъния, Полша, Украйна, Чехия.

Това сподели Иван Иванов, ръководител на Бургаската районна туристическа камара (БРТК), представен от Българска телеграфна агенция. Той съобщи, че проведеният туризъм е бил извънредно стеснен и неговият размер през лятото бил редуциран до най-малко.

Това демонстрират и данните от Летище-Бургас, които регистрират спад от към 80 % за най-силните месеци - юли и август, а чартърни полети изобщо липсваха през май и юни, уточни Иванов. По думите му това лято е било много по-слабо за огромните ни курорти Слънчев бряг, Златни пясъци, Албена, само че пък се следил по-силен даже от предходни години сезон за по-малките и отдалечени туристически селища, които доста от туристите предпочели поради спокойствието.

Българският екскурзиант се завърна на Черноморието със относително къси престои. Организираният екскурзиант изцяло отсъстваше и нито един туроператор - било български или непознат, не съумя да извърши декларирания контингент, сподели Елена Иванова от Съюза на притежателите в " Слънчев бряг ".

Според Стефан Георгиев, член на Управителния съвет на БРТК, в резултат на пандемията от COVID-19 България е изгубила напълно някои от най-силните си обичайни пазари, измежду които Англия и Скандинавия. Той цитира информация, която показвала, че тази година на Летище-Бургас не е кацнал нито един аероплан от Швеция, Норвегия и Финландия, през юли е имало няколко осъществени полета от Дания.

Развитието на коронакризата провали летателните стратегии на туроператорите за лято 2020. Този противен факт, за жалост, докара освен до липса на туристи през това лято, само че е извънредно евентуално да докара и до отрицателни последици и за сезон 2021. Особено обезпокоително е, че чартърните стратегии от Англия и Скандинавия бяха ориентирани към нашите съществени съперници Гърция, Турция и Испания, което ни слага в много неподходяща позиция при договарянето на сезон 2021, сподели Георгиев.

Според туроператора Иван Кирязов България регистрира това лято 100 % спад на съветски туристи, 90 % спад на туристи от Молдова и Словакия, Украйна и Чехия - 60 на 100, Полша - 50 %. Той счита че би трябвало съществено да се обърне внимание на идните туристически тържища, на цялостната рекламна тактика за сезон 2021 година като туристическа дестинация, възстановяване на визовата политика за пазари Беларус и Русия.

Прогнози е мъчно да се вършат, само че се надяваме границите за летния сезон да бъдат отворени при започване на юни и да стартира възобновяване на туристическия пазар по дестинации. Може би през февруари 2021 година ще имаме по-точна и ясна визия за положението на пазарите, съобщи Кирязов. Негови сътрудници разясниха, че във връзка с туроператорската активност е налице цялостна неспособност за работа и прогнозиране, а туроператорите, разчитащи единствено и само на произлязъл туризъм, са претърпели големи загуби и неспособност да получат капарираните суми от своите контрагенти в чужбина.

Според специалисти вътрешният туризъм се е оказал избавителен пояс, само че в същото време и голямо предизвикателство. За малко време компаниите е трябвало да пренастроят предлагането и да изготвят стратегии за български туристически обекти. България се е оказала сложен за работа пазар по следните аргументи: достъпът до културно-историческите, религиозните и естествени обекти е бил сложен и тук-там неосъществим, неколкократно са били нараснали входните такси за визити на туристическите обекти, неприятна поддръжка в част от тях или липса на такава, и други

Туристическата просвета на работа в България е доста ниска и е належащо да се работи в тази тенденция посредством семинари и образования за новостите в туризма, считат от сектора.

Председателят на БРТК в Бургас Иван Иванов сподели, че сезон 2020 е бил сезон отвън проектите, отвън традицията, сезонът на незапомнения срив, на огромните провокации. Това е сезонът, който даже и най-големите анализатори и експерти не съумяха да плануват, да подредят тактики и да приложат практики от предишното. Непредсказуемостта и динамичността постановиха да се учим в придвижване, да бъдем гъвкави и да оцеляваме в една нова действителност, добави той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР