Липсата на кадри, тежката бюрокрация и недостатъчно развитата инфраструктура са

...
Липсата на кадри, тежката бюрокрация и недостатъчно развитата инфраструктура са
Коментари Харесай

Пенсионирани технолози спасяват промишлеността във варненско

Липсата на фрагменти, тежката администрация и незадоволително развитата инфраструктура са измежду главните проблеми на варненския бизнес. Те бяха откроени на районна среща за Североизточния район, отдадена на правенето на Национална тактика за дребните и междинните предприятия за интервала 2021-2027 година, оповестиха за Moreto.net от Областния информативен център-Варна. Домакин на събитието, което се организира по европейски план, бе морската столица. В него се включиха представители на локални компании, работодателски и неправителствени организации.

На пазара на труда във Варна липсват фрагменти със приблизително особено обучение, което мощно затруднява бизнеса. Не се намират чиновници за леката индустрия, а компаниите са принудени да наемат технолози в пенсионна възраст от други градове, защото младите не желаят да работят в производството, оплакаха се участници във форума. Макар че огромни предприятия влагат в образованието на възпитаници от варненски учебни заведения, поемайки подготовката, стажа и стипендиите им, те не могат да ги задържат. За няколко години кораборемонтна компания в морската столица е обучила над 800 възпитаници от гимназия в региона, само че от 30 – 40 наети във компанията е останал единствено един.

Проблем в бранша е и пренасищането със стартъп компании, които не могат да реализират резистентност и да се осъществят сполучливо. Често младежите са привлечени от концепцията за личен бизнес, само че нямат визия по какъв начин да го осъществят, допълниха от Областния информативен център-Варна.

Прогнози за заетостта демонстрират, че през 2024г. във Варненска област ще работят 195 хиляди души, огромна част от които ще бъдат заети в дребни и междинни предприятия. По данни на Национален статистически институт за 2017 година, над 90 % от компаниите в региона са микропредприятия, 6 на 100 са дребните предприятия, а междинните са едвам към 1 %. Преобладаващата част от популацията във Варненско на възраст от 25 до 64 години е с висше или главно обучение. Процентът на хората със приблизително е извънредно невисок, което дефинира и неналичието на работна мощ, стана ясно на срещата. /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР