Линията Уолъс фиксира видовото разнообразие в Азия и Австралия, но

...
Линията Уолъс фиксира видовото разнообразие в Азия и Австралия, но
Коментари Харесай

Странната линия, която разделя видовете в Азия и Австралия

Линията Уолъс фиксира видовото многообразие в Азия и Австралия, само че работата е там, че тя в действителност не съществува. Тя е мислена и все пак въздействието й върху еволюцията на типовете е безусловно действително. Животните и растенията наподобяват (макар е не чак толкоз фрапантно) много разнообразни от двете страни на невидимата мисловна линия. И по този начин, какво става?

Какво съставлява линията Уолъс

Линията на Уолъс се отнася до мислена граница, която разделя животинските райони на Азия и Австралия. На запад от линията ще намерите типове, в това число слонове, тигри, носорози и орангутани, само че от източната страна тях ги няма. Затова пък има торбести животни, монотреми и може да се срещне странния комодски варан. Биогеографската тънка линия минава сред два района, които се разграничават по своето биоразнообразие.
Тя е начертана за първи път през 1859 година от английския натуралист Алфред Ръсел Уолъс, на който е кръстена. Уолъс основава теорията за еволюцията без значение от Чарлз Дарвин, само че Дарвин се смята за неин създател, защото пръв разгласява своите открития в „ Произхода на типовете “.
„ Проблемът тогава беше освен по какъв начин и за какво типовете се трансформират, само че по какъв начин и за какво се трансформират в нови и добре дефинирани типове (различаващи се един от различен по толкоз доста начини), за какво и по какъв начин те стават тъкмо толкоз приспособени към разнообразни способи на живот и за какво всички междинни степени изчезват (както геологията демонстрира, че са изчезнали), и оставят единствено ясно избрани и добре маркирани типове, родове и висши групи животни? “ това написа Уолъс в автобиографията си.

Къде е линията Уолъс

Линията Уолъс си проправя път през Малайския архипелаг, минавайки от Индийския океан през проливите Ломбок и Макасар, чак до Филипинско море. Местоположението й е променяно няколко пъти през годините. Само преди три години, да вземем за пример, тя трябваше да бъде преначертана поради Коледния остров -  макар че той се намира по-близо до островите на запад от линията, половината от неговите сухоземни бозайници и влечуги имат генетично завещание с тези от източната страна.

Какво е обяснението

Тайната на линията на Уолъс се крие в тектониката на плочите, която не е била одобрена като доктрина до 50 години след гибелта на Уолъс. Малайският архипелаг е един от най-сложните тектонични райони в света, дом на няколко тектонични плочи, които са повода освен за множеството вулкани, само че и за странното разграничение в биоразнообразието.
Някога регионът към линията Уолъс е бил формиран от две непрекъснати земни маси. Днес те са известни като палеоконтинентите Сунда и Сахул и са доста по-близо една до друга, в сравнение с преди 25 милиона години. С течение на времето двата къса земя са се сближили, носейки със себе си доста разнообразни типове, които са прекарали епохи в еволюция в доста друга среда и вследствие на това се разграничават, въпреки очевидно да са в относително близки местоположения.

Има и линия на Вебер

За да объркаме нещата още повече, има още една линия в тази история - линията на Вебер. Тя е препоръчана през 1900 година като опция на линията на Уолъс. Това е друга хипотетична граница, която маркира разликата сред типовете, открити в Австралия и Югоизточна Азия.
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР