Линейките на Спешната помощ остават без комуникационни системи. Договорътс Телелинк,

...
Линейките на Спешната помощ остават без комуникационни системи. Договорътс Телелинк,
Коментари Харесай

Линейките на Спешна помощ остават без комуникации

Линейките на Спешната помощ остават без информационни системи. Договорътс Телелинк, която поддържа системите за връзка, е изминал преди 3 дни.

Процедурата за избор на нов реализатор към момента не е оповестена, оповестява bTV.

Линейките могат да останат без главните си принадлежности във всеки миг. Това зависи само от положителната воля на компанията, която до преди няколко дни е поддържала връзките им.

Застрашени са радиостанциите и GPS системата, следенето на позвънявания и записите на диалозите, както и връзката със 112.

Министерството е предизвестено за риска от това преди повече от две седмици. В писмо до министъра на опазването на здравето от компания „ Телелинк” пишат:

„ Цялата система, обслужваща повикванията, регистрацията и координацията на екипите за незабавна здравна помощ остава без поддръжка информационна съгласуваност.”

В доста райони от странта единствената връзка сред екипите и централите и в този момент е единствено мобилният телефон. Това споделят от Асоциацията на лекарите в Спешна помощ. Това се удостоверява и от писмо до министъра на опазването на здравето, в което неговият заместител Мирослав Ненков, уведомява началника си, че 63% от антените в страната, осигуряващи покритие за колите за спешна помощ не работят.

Десислава Кателиева, ръководител на Асоциацията на лекарите в Спешна помощ, разяснява, че аварийна система няма.

„ Ако наличната сега спре да действа, ние оставаме без връзка с телефон 112, сред районните централи и сътрудниците на терен.”

За Стойчо Кацаров от центъра за отбрана на правата в опазването на здравето това е гаф на министъра.

„ Това е безспорна безнаказаност, тия хора изобщо не им пука за нас, жителите, гласоподавателите. Решиха да сложат още една система за съгласуваност - паник бутони. И какво ще промени това - тя тая не работи”, уточни той.

Няма риск за пациенти и медици, системите за връзка ще продължат да работят, макар че договорът с „ Телелинк” е изминал, успокоява министърът на опазването на здравето Николай Петров. По думите му има към този момент няколко срещи и на следващия ден се чака да има по-прилична за страната цена. „ Поръчката е подготвена, просто изчакваме да забележим до къде биха могли да правят отстъпка и ще заложим тази цена като таван”, добави той.

Петров се съгласи, че е позволено нарушаване, само че за него е значим финансовия резултат. Процедурата ще стартира до дни, даде обещание министър Петров.

Още през месец февруари тази година служебният министър Илко Семерджиев е известен за наближаващото приключване на контракта за поддръжка на връзките на колите за спешна помощ.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР